KNJIŽEVNI KUTAK Razgovarali smo s Rajkom Stilinovićem o liku i djelu dr. Marijana Jergovića te 11. memorijalu “Čuvar uspomena” koji će se ove nedjelje održati u Pitomači njemu u čast

Da glazbenici žive u svojim pjesmama, odavno je poznato. Vodeći se upravo time već jedanaestu godinu zaredom živom se održava uspomena na jednog od utemeljitelja glazbenog festivala u Pitomači, vrsnog glazbenika, autora brojnih pjesama dr. Marijana Jergovića. Pjesme “Tri ljubavi moje”, “Jednom”, “Suzo podravska”, “Moj angelak”, “Tamo gdje srne prolaze”, “Tamo gde zvira kaj”, “Ako i ti sanjaš” i mnoge druge samo su dio bogatog glazbenog opusa dr. Marijana Jergovića, svestranog čovjeka koji je svojim stvaralaštvom i umjetničkim doprinosom udahnuo život glazbenoj sceni Podravine i Podravlja. Sve te njegove pjesme ostavile su trag u hrvatskoj tamburaškoj glazbi, a svoj trag u njima ostavio je i on sam, svojom osobnošću, svestranošću i ljudskom toplinom.

Marijan Jergović rođen je 9. srpnja 1938. u Pitomači. Gimnaziju je završio u Virovitici, a Medicinski fakultet u Zagrebu, gdje je specijalizirao internu medicinu 1976. godine. Kao liječnik radio je u Đurđevcu, Virovitici i Pitomači. U dva je navrata bio i dožupan Virovitičko-podravske županije (1994. – 2001.). U slobodno vrijeme bavio se glazbom. Svirao je u raznim glazbenim sastavima te kao dirigent vodio Zbor HPGD “Sloga” u Pitomači. Bio je utemeljitelj i umjetnički ravnatelj Glazbenog festivala “Pjesme Podravine i Podravlja” u Pitomači, a najveća ljubav bilo mu je skladanje.

Skladao je više od 350 narodnih popijevki, tamburaških, zabavnih i dječjih skladbi za popularne tamburaške sastave i pjevače, koje su objavljene na nosačima zvuka, a ostat će najviše upamćen po brojnim skladbama izvođenima na pitomačkom festivalu. Uredio je i dvije pjesmarice – Pjesme moje Podravine (2003.) i Podravske pjesme, polke i čardaši (2004.), a s Rajkom Stilinovićem objavio je i pjesmaricu “Naše pjesme, naši snovi” (1998.). Iako je njegova prisutnost u javnom i društvenom životu Pitomače i Podravine bila mnogostrana, najviše ljubavi posvetio je glazbi, prije svega skladanju koje je najvećim dijelom temeljio na podravskoj glazbenoj tradiciji. Njegovoj omiljenosti za života među njegovim sugrađanima svjedoči činjenica da su ga gotovo svi od milja zvali jednostavno – Doktor, a njegov je rad okrunjen brojnim nagradama, priznanjima i odlikovanjima.

Umro je u Pitomači 7. svibnja 2010. godine. Njegova nadahnuta glazba, izišla iz duše jednostavnoga, narodnog čovjeka zaljubljenoga u ljepote svoga podravskog zavičaja, neizbrisiv je trag, a njegova ostavština nakon smrti trajan podsjetnik i nadahnuće mnogim nadolazećim generacijama.

SVESTRAN ČOVJEK VELIKOG SRCA

Upravo stoga njemu u čast i njegovu djelu Pitomačani svake godine priređuju memorijal “Čuvar uspomena” na kojemu interpretacijom njegovih djela svake godine počast Doktoru odaju brojni izvođači. Ove godine po jedanaesti put uspomene na njegovo stvaralaštvo odzvanjat će u Centru za kulturu “Drago Britvić” u Pitomači u nedjelju, 8. svibnja, s početkom u 20 sati.

To nam je potvrdio i njegov prijatelj i suradnik Rajko Stilinović, inače po struci arhitekt i poslovni čovjek, ali prije svega umjetnička duša, autor brojnih stihova koji su izvedeni na nizu festivala u Hrvatskoj i izvan nje te nagrađivani na brojnim festivalima, te između ostalog i direktor pitomačkog festivala.

– Odmah prvu godinu nakon smrti dr. Marijana Jergovića odlučili smo organizirati jedan glazbeni događaj koji bi bio posvećen upravo njegovim pjesmama, koncert Doktorovih autorskih skladbi kojim bismo mu odali počast. Njegov značaj za doprinos glazbi i intenzivnijem njegovanju pjesme ovoga kraja uistinu je bio velik. U 28 godina pitomačkog festivala dr. Jergović i ja napisali smo stotinu pjesama. Imali uhodani ritam rada. Naime, Doktor je isključivo skladao na stihove pa sam ja najprije napisao strofu i dao prijedlog za refren, nakon čega je Doktor to glazbeno posložio i promijenio sve što nije bilo dobro u stihu vezano uz naglaske i broj slogova. On je u tome bio iznimno pažljiv. Nakon što je pjesmu dovršio, nekoliko puta samo je najprije sami preslušavali i mijenjali što god je trebalo, a potom je dali na slušanje i drugima, najčešće Dragi Britviću da on da svoj završni sud, mogu li stihovi kao takvi ići u eter – istaknuo je Rajko Stilinović.

TRI LJUBAVI – ZAVIČAJ, PJESMA I DRAVA

Glazba dr. Marijana Jergovića bila je uistinu posebna. Skladao je jednostavnu, lako pamtljivu melodiju, ali melodiju koja je bila izrazito ugodna i originalna. Brojni izvođači izvodili su njegove pjesme, od Vice Vukova, Ive Robića, Najboljih hrvatskih tamburaša… Bio je autor brojnih skladbi koje su proslavile danas najpoznatija glazbena tamburaška imena: Martu Nikolin, Borisa Ćiru Gašparca, Gazde, Licitare… Jednom riječju bio je broj jedan na hrvatskoj glazbenoj sceni, a svi izvođači odnosili su se prema njegovoj glazbi s posebnim poštovanjem.

– Ono na čemu je Doktor uvijek inzistirao bilo je da moramo pisati pjesme za domaće izvođače. On je tako stvorio Licitare, Podravske tamburice, Les band, ali i domaće vokalne soliste Maju Zeko, Anu Majstor Filipović, Edu Bereca, za koje je ciljano pisao pjesme, a oni su zahvaljujući tim pjesmama obilježili jednu eru našeg pitomačkog festivala, ali nastupali su i izvan Hrvatske. Osim izvođača za koje je pisao i poticao ih da se bave glazbom, poticao je i skladatelje da pišu pjesme, sve ljude koji su imali dar i talent praktički je gurao u skladateljske vode da se mogu izraziti i predstaviti kao autori na festivalu. Sve se to kasnije pokazalo više nego dobrom idejom jer zahvaljujući tome danas imamo Tomislava Tišljara, Rikarda Bakana, Marinka Barčana, Dragu Peceka, niz autora koji su počeli pisati pjesme za festival i profilirali se na njemu kao autori – kazao je R. Stilinović.

Nadasve vrijedan i za mnoge generacije koristan dio Jergovićeva rada njegov je individualni glazbeno-pedagoški rad s djecom i mladima krajem 1990-ih, sve do druge polovice 2000-ih godina. Iz tog su razdoblja proizašle dječje pjesme koje je najčešće na tekstove Rajka Stilinovića u većini slučajeva skladao za pitomačku djecu koja su s njegovim pjesmama nastupala na dječjim festivalima u Orahovici, Đurđevcu, Kninu, ali i na popularnim dječjim televizijskim emisijama. Najviše Jergovićevih dječjih pjesama izvedeno je na Međunarodnom dječjem glazbenom festivalu Kukuriček na kojemu su pitomačka djeca sve do njegove smrti svake godine redovito nastupala s njegovim pjesmama.

Odrastajući uz dječju glazbu, uz Doktorovo mentorstvo i poticaj mnogi su pitomački mali pjevači od najranije dobi tako oblikovali glazbeni ukus. Među tim se imenima ističu Ana Majstor Filipović, Maja Zeko, Darija Kopričanec, Kristina Domović, Vinka Bedeković, Dijana Sulimanac, Matea Siladić i Helena Živko. Neki od njih danas kao odrasli pjevači nastupaju na pitomačkom festivalu “Pjesme Podravine i Podravlja”, a kod nekih su se upravo Doktorovi glazbeni poticaji u najranijoj dobi kasnije pokazali presudnima za izbor glazbe kao profesionalnoga poziva te nakon završenoga glazbenog školovanja rade u Glazbenoj školi doktora Marijana Jergovića u Pitomači.

VELIKA ŽELJA OSNIVANJE GLAZBENE ŠKOLE U PITOMAČI

Dr. Marijan Jergović imao je tri ljubavi, kao što i kaže jedna njegova pjesma – zavičaj, pjesma i Drava. No, posebna priča je bila njegova dugogodišnja želja za života – osnivanje glazbene škole u Pitomači. I na tome je puno radio te im donirao prve instrumente. Jergovićeva želja ostvarila se 15. listopada 2007. godine kada je osnovna glazbena škola u Pitomači započela s radom kao područni odjel Glazbene škole “Jan Vlašimsky” Virovitica, a od 2010. godine, nakon Jergovićeve smrti, Glazbena škola u Pitomači dobiva ime dr. Marijana Jergovića.

Osim glazbe bavio se aktivno i sportom, nogometom, pa je tako obilježio i jedan dio povijesti pitomačkog sporta i društvenog života. Svoj veliki doprinos dao je i radu HPGD Sloga iz Pitomače, koji je obnovio i u njemu bio dirigent mješovitog zbora i muškog zbora.
Jednom riječju, sve što je društveni život u Pitomači imao, imao je zahvaljujući dr. M. Jergoviću.

OVOGODIŠNJI MEMORIJAL “ČUVAR USPOMENA”

– Drago nam je da ove godine možemo organizirati memorijal u njegov pravom ozračju. Ove godine uz voditelje Ines Gibu Jambrišak i Branka Uvodića s ponosom će to učiniti Lucija Jelušić, Laura Kovačević, The Fusion, Igor Drvenkar, Tomislav Tišljar, Jan Stilinović, HPGD Sloga, TS Dangube, Podravski mužikaši i glazbeni sastav Tonija Eterovića. U organizaciji Centra za kulturu “Drago Britvić”, a pod pokroviteljstvom Općine Pitomača, ulaznice za Memorijal možete nabaviti u pretprodaji na kiosku “Vrabac” u Pitomači po cijeni od 20 kuna. Želja nam je i ove godine prikazati Doktora kao svestranog skladatelja pa će na ovogodišnjem memorijalu biti pjesama folklornog podravskog ugođaja, tamburaški set pjesama, a jedna posebna priča bit će i nastup učenika GŠ “Jan Vlašimsky”, inače mojeg unuka Jana Stilinovića koji će izvesti set Doktorovih pjesama za djecu koje smo zajedno pisali, a koje su postale hit na Dječjem festivalu Kukuriček u Đurđevcu.

Sve u svemu posjetitelje očekuje izuzetno bogat, raznolik program u kojemu će svatko naći nešto za sebe. Moram također napomenuti da će samo otvorenje programa pripast Doktorovoj ostavštini, HPGD Sloga, koje će kao mješoviti zbor izvesti dvije njegove pjesme – naglasio je R. Stilinović.

Što drugo za kraj reći nego, svi ste pozvani u nedjelju, 8. svibnja, na 11. memorijal “Čuvar uspomena” u Centar za kulturu “Drago Britvić” u Pitomači s početkom u 20 sati. Na vama je samo da uživate!

(www.icv.hr, rtk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content