Marko Đurakić sutra će održati koncert na obnovljenim orguljama virovitičke crkve sv. Roka

Križevčanin Marko Đurakić, nakon sviranja sutrašnje večernje mise, u Župnoj crkvi sv. Roka U Virovitici održat će koncert na obnovljenim crkvenim orguljama.

Marko Đurakić (1986.) Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, godine 2005. upisuje studij Kompozicije s teorijom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te ga je 2011. završio i stekao naziv mag. art. Godine 2007. upisuje studij orgulja u klasi prof. Marija Penzara koji završava 2014. Aktivno je sudjelovao na seminarima orguljske glazbe u zemlji i inozemstvu (C. Bossert, B. Clapprott…). Tijekom studija aktivno se bavio skladanjem. Njegove su se kompozicije izvodile na brojim koncertima, kao i u sklopu diplomskih ispita. Uz solističko i komorno sviranje orgulja bavi se organologijom te pedagoškim i muzikološkim radom s posebnim interesom za baštinu orguljskog fonda u Hrvatskoj.

Autor je više znanstvenih radova, tekstova u Enciklopediji Hrvatskoga zagorja te monografije “Orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije”. Dugi niz godina bavi se i crkvenom glazbom, a od 2009. djeluje kao naslovni orguljaš i regens chori crkve sv. Franje Asiškog u Zagrebu. Surađuje s mnogim glazbenicima iz zemlje i inozemstva. Obnaša dužnost povjerenika za orgulje pri Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji te naslovnog orguljaša katedrale Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru. Nastupao je na mnogim festivalima kao što su Varaždinske barokne večeri, Orgulje Heferer, Orgulje zagrebačke katedrale, Ars organi Sisciae i dr. Osim u Hrvatskoj, koncertna djelatnost obuhvaća nastupe i u Austriji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Sloveniji, Srbiji.

(www.icv.hr, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content