Nova sjajna inicijativa orahovačkih srednjoškolaca: Uzgojili nekoliko vrsta povrtnica u školskom plasteniku

Učenici srednje škole Stjepan Ivšić Orahovica poznati su kao iznimno kreativni i marljivi koji god smjer pohađali. Ovo je priča o strukovnim zanimanjima, točnije zanimanju komercijalist, učenicima koji uvijek stvore nešto novo i korisno. Mogli bi čak reći kako je ovo nastavak sjajne priče iz orahovačke srednje škole i ovoga smjera, jer upravo ekipa iz tog odjeljenja je prije dvije godine stvorila kupke za kupanje i brend KupkOr, a sada su u novoj priči. Ovoga puta mladi su se kreativci posvetili poljoprivredi, naime u školskom plasteniku pokrenuli su uzgoj povrtnica.

– Razmišljali smo što bi mogli raditi, svatko je nešto predložio i uz pomoć naših profesora pala je ova ideja. Sada kada je cijeli proces prošao mogu reći da smo svi iznimno zadovoljni i presretni što je ovo bio naš ovogodišnji projekt– započeo je priču učenik Damjan Bolić. Njegov kolega Jasmin Bregović ispričao je što se sve nalazi u gredicama u plasteniku.

Srednjoskolci-plastenik-2-Custom– Prvo smo posadili luk, zatim krastavce pa salatu i rotkvicu, a u gajbama ima jako puno vrsta raznih povrtnica kao što špinat, korabice i drugo. U biti cijeli dan smo posvećivali tom uzgoju, znači ako bi išli ujutro u školu, odmah dođemo u plastenik, zalijemo, provjerimo sve i odemo na nastavu te poslije podne ponovno dođemo i još jednom zalijemo. Dolazili smo redovno i vikendom kako bi sadnice redovne dobile vodu, ništa nam nije bilo teško, čak dapače uživali smo u svakoj sekundi provedenoj u plasteniku– kaže Jasmin.

Priču oko uzgoja proveli su komercijalisti pod mentorstvom profesora Suzana Đebro Maričić i Davora Jegera te strojarska sekcija pod vodstvom stručnog suradnika u praktičnoj nastavi Rudolfa Šaleka. O konačnom cilju ove priče priča učenica Klara Patek.

– Prije svega željeli smo naučiti sami kako funkcionira priča uzgoja povrtnica i mislim da smo kroz ovo sve jako puno naučili. Dečki su imali svoj dio posla, otvaranje plastenika i zalijevanje, a mi cure smo plijevile i održavale gredice. Meni to nije bio problem s obzirom da sam dijete sa sela pa sam često u vrtu s majkom i bakom , ali evo drago mi je da sam sve ovo prošla po prvi puta sama, odnosno s kolegama u školi– kaže Klara. Na kraju je sve uspjelo, proizvodi su bili odlični i bili su dio prodajnog asortimana škole, a posebno upečatljivi bili su trud i zalaganje učenika.

Srednjoskolci-plastenik-5-Custom– Mogu reći kako sam jako ponosna na sve njih koji su radili i bili dio ovog projekta. Oni su to shvatili maksimalno ozbiljno i nije im bilo teško dolaziti vikendom, subotom i nedjeljom, obići i zaliti povrtnice, pažljivo su pratili svaki korak razvoja svake biljke. Ovo je jedna sjajna ekipa koja će s istom pričom nastaviti u slijedećoj godini u koju će ući s novim saznanjima i puno iskusniji– rekla je jedna od mentorica u projektu profesorica Suzana Đebro Maričić.

Treba svakako pohvaliti ove mlade ljude koji su pokazali da mogu, znaju i hoće iskoristiti blagodati koje nudi hrvatska i slavonska zemlja te od njih smišljati i nove korisne proizvode. Ova priča je zapravo putokaz budućnosti i pokazatelj koliko bogatstvo mladih ljudi imamo.

(www.icv.hr, vg)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content