Promjene od 6. srpnja: Ovi će sustavi biti obavezni u svim novim vozilima

U sve nove modele automobila, kamione i autobuse koji se prodaju u Europskoj uniji od 6. srpnja bit će ugrađen niz novih obaveznih sustava kako bi vozila bila sigurnija. 

Ove godine počinje, kako piše Revija HAK, prijelazni period, no od 2024. godine svi novi automobili morat će biti opremljeni novim tehnologijama.

Jedan od sustava je ISA sustav ili Inteligentna prilagodba brzine (Intelligent Speed ​​Assistant). Riječ je o sustavu pomoći vozaču koji upozorava na dopuštenu maksimalnu brzinu. Oni bi trebao pratiti znakove ili navigaciju te automatski smanjivati snagu motora, ali i dopustiti pretjecanja. Može se deaktivirati u izborniku svakog vozila, no ponovno će biti aktivan kada se idući put vozilo pokrene. 

U sva će vozila biti ugrađena i crna kutija ili EDR. Taj sustav pohranjuje podatke nekoliko sekundi prije nesreće. Bilježi, primjerice, informacije o brzini, položaj upravljača i jesu li svjetla na vozilu bila upaljena. Ti podaci trenutno nisu dostupni osiguravateljima i mogu im pristupiti samo državna tijela i proizvođači automobila.

U automobile će se ugrađivati stražnja kamera, automatizirano kočenje u nuždi, senzori za parkiranje, sustavi za ostanak u traci, sustavi upozorenja na umor i priprema za ugradnju alcolocka, sustava koji bi se mogao ugrađivati u vozila višestrukih prijestupnika.

Kombi vozila, kamioni i autobusi moraju biti opremljeni nadzorom tlaka u gumama, funkcijom koju automobili imaju od 2014. godine. 

(vecernji.hr, revijahak.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content