Proračun Grada Osijeka rebalansom utvrđen na 1,081 milijardu kuna, gradonačelnik Radić: Ne odustajemo ni od jednog projekta već pratimo dinamiku natječaja

Na 8. sjednici Gradskoga vijeća kojoj je nazočilo 28 vijećnika, razmatrano je 49 točaka dnevnog reda, a najvažnija se odnosila na rebalans ovogodišnjeg proračuna. Prihvaćanjem prijedloga rebalansa, proračun se smanjuje za šest milijuna kuna i utvrđuje na visini od 1,081 milijardu kuna.

Vezano uz ključne stavke rebalansa, osječki gradonačelnik Ivan Radić izjavio je kako Grad Osijek preko NPOO-a kreće u izgradnju pet vrtića čime će se otvoriti novih 408 mjesta. Pojasnio je da su rebalansom osigurana i sredstva za plaće novih 40 odgojiteljica te za novo zaduživanje za završetak obnove Tvrđe.

– Ne odustajemo ni od jednog projekta, već pratimo dinamiku natječaja. Želimo što veći broj projekata financirati izvanproračunskim sredstvima. Za vrtiće smo već u studenome prošle godine imali spremnu dokumentaciju. Natječaj je nedavno raspisan. Osigurali smo sredstva za izgradnju triju i dogradnju dvaju vrtića te očekujemo da ćemo ostvariti njihovo sufinanciranje s preko 50 posto sredstava – napomenuo je gradonačelnik Radić i dodao da je Vodovod Osijek već prijavio Projekt Osijek 4 vrijedan 134 milijuna kuna na natječaj Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja.

Vezano uz izvršenje proračuna za 2021. istaknuto je kako je Grad Osijek 2021. godinu završio s ukupnim viškom prihoda i primitaka od 34,5 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na 2020. kada je višak iznosio 22,2 milijuna kuna.

Ulaganja u kapitalne projekte u 2021. izvršena su u iznosu 146,8 milijuna kuna, od čega su najznačajnija ulaganja u projekte obnove Tvrđe, izgradnje odlagališta za građevinski otpad u Sarvašu, te izgradnje stanova za socijalno potrebite skupine građana. Obveze Grada po kreditima i danim jamstvima na dan 31. prosinca 2020. iznosile su 244,6 milijuna kuna, dok je kreditna zaduženost bila oko 16 posto.

IMG 3822
Foto: Grad Osijek

Grad Osijek je u 2021. ponovno dobio priznanje za transparentnost te je jedan od samo osam gradova koji su ovo priznanje Instituta za javne financije dobili u svim godinama u kojima se istraživanje transparentnosti provodilo.

Aktualni sat iznjedrio je petnaestak pitanja vijećnika, a odnosila su se na letove Zračne luke Osijek, obnovu pročelja na zgradama koja nisu u vlasništvu Grada Osijeka i načine poticanja vlasnika na obnovu, rekonstrukciju biciklističke staze od Svačićeve do Hutlerove ulice, prihode od sustava javnog dijeljenja bicikala u automobila, osnivanje agencije za kontrolu komaraca, Vijeće za prevenciju, stručni savjet za zelene politike, utjecaj na okoliš projekta uređenja obaloutvrde do Višnjevca, prometovanje u Tvrđi, poticanje poduzetništva, rekonstrukciju pojedinih ulica, oborinske odvodnje u Višnjevcu i druga pitanja.

Vijećnici su na 8. sjednici, između ostalog, usvojili i izvješća o poslovanju institucija kojima je Grad Osijek osnivač i izvješće o poslovanju Zaklade “Srce grada Osijeka”. Usvojeni su i prijedlozi zaključka o potpisivanju Sporazuma o prijateljstvu s Gradom Mostarom i Općinom Travnik. Donesen je i Kodeks ponašanja vijećnika Gradskog vijeća, kao i prijedlog o ustrojavanju Službeničkog suda Grada Osijeka.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content