Središnja tema Dana otvorenih vrata Fazosa “Život”: Na 47 radionica sudjelovalo oko 700 djece, od vrtićke do srednjoškolske dobi

Fakultet agrobiotehničkih znanosti ove je godine, nakon pandemijskih, “širom” otvorio svoja vrata za posjetitelje, kako one starije tako i za najmlađe. Koliki je bio interes i želja za dolazak na FAZOS najbolje govori činjenica da je oko 700 djece, od vrtićke, osnovnoškolske do srednjoškolske dobi iz Osijeka i Bilja, s velikim nestrpljenjem čekalo ulazak na Fakultet, da bi kasnije s ogromnim zanimanjem i interesom promatralo, propitkivalo i sudjelovalo u onome što su za njih pripremili domaćini.

Ovogodišnji Dani otvorenih vrata Fazosa održani su u sklopu Festivala znanosti čija je ovogodišnja središnja tema bila “Život”, pa je to bila odrednica svih 47 održanih radionica.

“Pametni uređaji za jednostavniji i zabavniji život, ,Život protkan vodom, Životni izazovi preponskih konja, Kako klimatske promjene utječu na život”, nazivi su samo nekih od tema radionica koje su zaposlenici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i njihovi studenti u četvrtak i petak (05. i 06. svibnja) priredili za posjetitelje.

Zanimljivosti i iznenađenja koja su djecu naprosto oduševila, nije nedostajalo. Na prostoru ispred zgrade Fakulteta članice i članovi Konjičkog kluba Hercules predstavili su svoja četiri ljubimca. Te plemenite životinje imale su istaknuto mjesto u ovogodišnjim Danima otvorenih vrata s obzirom na to da je posjetiteljima predstavljena i izložba fotografija Silvije Butković, izložba umjetničkih slika Stelle Perica te predavanje o temi “Konji su moj život” Mirjane Baban, Petre Prlić i Vivane Bandov.

“Mali kviz” donio je lijepe nagrade najbržim učenicima za točne odgovore na dva jednostavna pitanja: kako se točno zove Fakultet i koliko godina ima.

U prostoru Fazosa djeca su imala priliku vidjeti sve ono čime se bavi akademska zajednica, a posebno su ih privukli laboratorijski pokusi u kojima nastaju “čarolije”.

Svake godine djeca s nestrpljenjem iščekuju fakultetski događaj, no isto takvo veselje on predstavlja i za djelatnike Fazosa.

– Nastavnici ga upisuju u svoj kurikulum. Želja nam je uvijek da na pristupačan način djeci predstavimo naš rad, približimo im i upoznamo ih s onim što svakodnevno susreću u prirodi – rekla je za medije Ivana Varga, docentica na FAZOS-u i predstavnica znanstvenog foruma koji već deset godina zaredom organizira Dane otvorenih vrata fakulteta.

(www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content