Dan otvorenih vrata Policijske uprave osječko-baranjske: Demonstracijama vještina, tehnike i opreme do budućih policajaca i policajki

Na Trgu Vatroslava Lisinskog u osječkoj Tvrđi danas (utorak) u prijepodnevnim satima gotovo da su se odigrale scene iz poznate američke krim serije CSI. 

Mjesto događaja ubojstva s označenim tragovima, pucnjava, službeni psi u pronalasku droge, samo su neke od demonstracija kojima je Policijska uprava osječko-baranjska u sklopu Dana tvorenih vrata mladima i ostalim sugrađanima prezentirala rad policije.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova planira upis 480 polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka pa su  tim  povodom svoj rad prezentirali različiti rodovi policije te se tako na sedam štandova mogla vidjeti oprema i tehnika koju policija koristi svakodnevno u svome radu.

Tako su policijski službenici Ureda načelnika prezentirali  preventivne projekte i postavili poligon prepreka na kojemu su posjetitelji mogli isprobati svoje tjelesne i motoričke sposobnosti.

Jedinica specijalne i interventne policije prezentirala je opremu i specijalističko naoružanje dok je Postaja prometne policije prezentirala uređaje za nadzor brzine, opremu za nadzor vozila i vozača, te vozila.

forenzika
Foto: PU osječko-baranjska

Za sve one koje zanima kriminalistika bila je ovo prilika da se upoznaju s daktiloskopskom opremom, forenzičnim svjetlima, izradom fotorobota a simulirano je i mjesto događaja kaznenog djela s označenim tragovima.

Služba za granicu prezentirala je termovizijske kamere, dnevno-noćne kamere te vozilo „Polaris“ i „Schengen bus“. Regionalna protueksplozijska jedinica Osijek prezentirala je razne detektore metala, vodeni razbijač za sumnjive predmete, komplet kuka i užadi za odstranjivanje sumnjivih predmeta, školska i delaborirana minsko-eksplozivna sredstva i ostalu opremu.

Također, policijski službenici specijalne i interventne policije demonstrirali su vježbe samoobrane i to judo padove, judo bacanja, zahvati za privođenje, obrane od nenaoružanog napadača, obrane od naoružanog napadača, borbenu akciju te tehnike kretanja iza štita s pucanjem simunition streljiva. Mogla se vidjeti i vožnja spretnosti policijskih motociklista te demonstracija pronalaska droge sa službenim psom.

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece zahvalio se svima na dolasku i pozvao sve zainteresirane da se prijave na natječaj te naglasio da će uskoro biti objavljen natječaj za upis u III. razred Policijske škole Josip Jović na kojem će se primati 100 polaznika.

policija1
Foto: PU osječko-baranjska

Događaju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin koji je rekao da je policija najzaslužnija što je grad Osijek siguran i što se građani u svakom djelu grada mogu osjećati sigurno. Naglasio je da se radi na prevenciji kako bi na ulicama bilo što manje droge, oružja i nasilja. Poručio je onima koji se žele prijavit da zasigurno neće pogriješit nego da će ponosno služiti svojoj državi.

Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje  policajac/policajka  u  2022./2023.  započeti će sukladno epidemiološkoj situaciji u to vrijeme, najranije 19.  rujna 2022.  godine,  a  polaznici/polaznice  će  se  nakon  završenog Programa  primati u  radni  odnos  u  Ministarstvo  unutarnjih  poslova  (policijske  uprave  odnosno  u ostale ustrojstvene jedinice Ravnateljstva policije), sukladno potrebama službe.

Kandidati koji ispune navedene uvjete prolaze psihološko testiranje i tjelesne motoričke sposobnosti koje se provode u Policijskoj akademiji i u onim policijskim upravama u kojima se prijavi veći broj kandidata, a tjelesnu zdravstvenu sposobnost utvrđuje Zdravstvena komisija Doma zdravlja Ministarstva unutarnjih poslova, Šarengradska ulica 3, Zagreb.

Rok za podnošenje prijava teče od 11.04.2022. godine , a traje do 15.8.2022. godine.

(www.icv.hr, tj) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content