Dječja smotra folklora “Mi smo djeca vesela” u Dugom Selu Lukačkom: Mladi folkloraši svojim nastupom oduševili sve nazočne

Mjesni dom u Dugom Selu Lukačkom jučer (subota) je bio prepun zainteresiranih gledatelja koji su željeli vidjeti nastupe mladih folkloraša, koji su prikazali umjetničku baštinu svojih baka i djedova, majki i očeva, na prvoj dječjoj smotri folklora pod nazivom “Mi smo djeca vesela”.

-Nakon petogodišnjeg rada, u koji su uključeni i najmlađi, došli smo na ideju o organizaciji ove smotre folklora, kako bi upravo oni pokazali rezultate svog rada, ali i vidjeli što rade njihovi vršnjaci u drugim društvima – o organizaciji smotre folklora rekla nam je predsjednica domaćeg KUD-a “Dugo Selo” Martina Ivšić.

Smotru folklora otvorio je u ime pokrovitelja načelnik općine Lukač Đuro Bukvić.

-Nakon dvogodišnje pauze, zbog pandemije koronavirusa, ponovno se možemo okupljati. Svim gostima želim ugodan boravak u općini Lukač, u Dugom Selu Lukačkom. Njegovanje kulturne baštine ima veliko zanačenje za svako naselje. Mi kao Općina uvijek ćemo podržavati ovakve aktivnosti. Proglašavam 1. dječju smotru folklora otvorenom – rekao je načelnik Bukvić.

IMG_6255-Custom

Uz načelnika, dječju smotru folkolora pratio je i župnik Župe svetog Luke Evanđeliste u Lukaču, velečasni Mario Mesić, kojemu su članovi Kulturno umjetničkog društva “Dugo Selo” podrška u brojnim vjerskim proslavama.

Na pozornicu su prvo izašli domaći mališani Kulturno umjetničkog društva “Dugo Selo”, koji su izveli dvije koreografije Maje Ivšić. Drugi su bili članovi Kulturno umjetničkog društva “Lipa” iz Nove Bukovice, čiju je koreografiju “Igre, pjesme i plesovi slavonskog kraja” potpisala Slavica Podolski. Gosti iz Kulturno umjetničkog društva “Matija Antun Relković” iz Davora već imaju niz nastupa, ne samo u Hrvatskoj, već i šire. Nihovu koreografiju “Splet Slavonija” napravio je Dražen Črnelješević. Koreografiju “Djeca Mikleuša pjevaju i plešu”, pod mentorstvom Đure Bega, izveli su najmlađi članovi Kulturno umjetničkog društva Mikleuš.

IMG_6265-Custom

Tamburaška sekcija Demokratske zajednice Mađara Hrvatske – Udruga Novi Gradac, pod vodstvom Ištvana Selešija izvela je nekoliko hrvatskih i mađarskih pjesama. Članovi Kulturno umjetničke udruge Suhopolje izveli su koreografiju Snježane Šantavec pod nazivom “Splet pjesama i plesova Slavonije i Srijema”.

U sklopu Kulturno umjetničkog društva “Dugo Selo”, od ožujka ove godine, djeluje tamburaška sekcija koju vodi Ištvan Seleši. Oni su s dvije izvedene pjesme prezentirali svoj dosadašnji rad.

Prigodne poklone i zahvalnice dobila su sva društva koja su sudjelovala na smotri, kao i načelnik općine Lukač Đuro Bukvić.

-Kao što sam rekao na početku, Općina Lukač će uvijek podržati ovkve aktivnosti. Hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji ove smotre folklora, od članova kulturno umjetničkih društava do roditelja, baka i djedova. Već sada možete početi s pripremama za iduću dječju smotru folklora – u završnoj riječi rekao je načelnik Bukvić.

IMG_6382-Custom

U organizaciju dječje smotre folklora bili su uključeni i svi ostali članovi Kulturno umjetničkog društva “Dugo Selo”, kao i svi ostali sumještani, kako gostima ništa ne bi nedostajalo.

Zaključit ćemo izjavom jedne od domaćih mladih folklorašica Ane Vojvodić.

-Već tri godine plešem u našem kulturno umjetničkom društvu i zaista mi je lijepo, a to radim kako se ne bi zaboravili običaji naših predaka – ponosno nam je rekla Ana.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content