Rješenje za sprječavanje vlage i kondenzacije u vašem domu

Želite li znati kako spriječiti kondenzaciju na svojim prozorima? Opisujemo razloge ovog problema, kao i potencijalna rješenja.

Kako se vanjska temperatura smanjuje, sprječavanje kondenzacije na vašim prozorima postaje puno veća odgovornost. Ali što je zapravo kondenzacija? Zrak, općenito, uključuje vlagu; međutim, temperatura zraka diktira koliko vlage može nositi, a topli zrak sadrži više vlage od hladnog zraka.

Naime, kada topli, vlažni zrak dođe u dodir s predmetom ili zrakom koji je hladniji nego što jest, on ne može zadržati istu razinu tekućine kao prije, a voda se ispušta ili u hladniji zrak ili na hladnije površine, što uzrokuje isparavanje, koje brzo prati razvoj plijesni. Vlažnost, ventilacija i izolacija ključ su za sprječavanje kondenzacije.

Kako dolazi do kondenzacije?

Kondenzacija se može pojaviti na bilo kojoj površini koja je hladnija od temperature zraka u prostoriji, najčešće su to zidovi. Kada topli zrak koji izlazi iz prostorije dođe u dodir s hladnim zidovima u uvjetima visoke vlažnosti, zrak se hladi i apsolutna vlažnost prelazi maksimalne vrijednosti vlažnosti za sniženu temperaturu zraka. Tada se vodena para kondenzira na hladnim površinama zidova, prozora i sl.

Nadalje, može se reći da je kondenzacija obilježje negrijanih prostora koji se tijekom zime hlade zrakom i tlom, a osim kondenzacije uzrokovane povišenom vlagom u unutrašnjosti, kondenzacija je moguća i zbog difuzije vodene pare kroz građevinske materijale. Difuzija je proces premještanja vodene pare iz područja visokog parcijalnog tlaka u područje niskog tlaka, što rezultira isparavanjem s jedne strane i kondenzacijom s druge strane. 

Unutarnja prostorija s višom temperaturom ima veći parcijalni tlak vodene pare, dok hladniji vanjski prostor ima manji parcijalni tlak vodene pare. Kondenzat je ravnomjerno ušao u komponente i pušten tijekom vremena u ranijim, manje izoliranim strukturama, često bez štetnih posljedica. Ako se protok vodene pare kroz zidove zaustavi postavljanjem paronepropusne barijere, vlaga ostaje prisutna u konstrukciji i s vremenom uzrokuje estetske i zdravstvene probleme.

Kako sanirati kondenzaciju u svojem domu?

Za rješavanje ovog problema savjete nam je pružila građevinska online trgovina dracostore.hr. Dakle, poteškoće s kondenzacijom rješavaju se podizanjem temperature unutarnje površine zida iznad temperature rosišta ili smanjenjem vlage u zraku. Snižavanje vlage u zraku postiže se sušenjem ili provjetravanjem.

Nadalje, uklanjanje gljivica i plijesni počinje upotrebom sredstva za uklanjanje fungicida, plijesni i algi, a kao primjer tu možemo navesti DRACO CLEAN 600. DRACO CLEAN 600 ne sadrži klor ni kiseline, te ga treba ostaviti da djeluje 24 sata nakon prskanja područja zahvaćenih gljivicama. Prije nanošenja DRACO SHIELD 600, površinu treba očistiti od mrtvih gljivica i plijesni, a sve labave dijelove treba ukloniti i popraviti. Pri tom trebate paziti da niste u izravnom doticaju niti s gljivicama niti sa sredstvom. Nakon što je DRACO odradio svoje, temperatura postaje viša od temperature rosišta što sprječava razvoj gljivica i plijesni, a prostor čini ugodnim i zdravijim za boravak.

Kondenzacija je zapravo sezonsko stanje koje se događa kada temperatura postane izrazito niska. Zato na vrijeme provjerite jesu li vaši zidovi potpuno vodonepropusni i prozori ne propuštaju hladan zrak ili vlagu prije nego stignu prohladni zimski dani. Sredstva za sanaciju vlage i mnogo toga više možete pronaći u online trgovini dracostore.hr. (promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content