Tjestenina u umaku s votkom, “Zelena božica”, kukuruzna “rebarca”: Donosimo vam pet popularnih recepata s TikTok-a

Bez obzira kakvo mišljenje o njemu imali, neupitno je da je TikTok, aplikacija za snimanje i dijeljenje videozapisa, postala kulturni fenomen. S brojem korisnika koji je premašio milijardu, ova društvena mreža nametnula se kao jedna od najpopularnijih i najčešće korištenih. Iako se, demografski gledano, korisnike ove mreže često kategorizira kao djecu i mlade, činjenica je da TikTok koriste i oni „stariji“ te da sadržajno za svakoga može pronaći nešto.

Jedna od tematika TikTok videa koja oduševljava gledatelje svih uzrasta diljem svijeta je ona gurmanska. Pregledi videa ljudi koji kuhaju poznata jela na novi način ili prezentiraju nove recepte koji nam nikada ne bi pali na pamet, broje se u milijunima. Vođeni time, za vas smo pripremili pet popularnih jela koja je popularizirao TikTok-a, nakon što smo ih i sami probali, jasno nam je i zašto.

 Tjestenina s feta sirom i cherry rajčicama

Iako (u nešto drugačijem obliku) originalno potječe iz kuhinje finske blogerice Tiiu Piret, ovaj recept za ukusnu tjesteninu osvojio je nepca diljem svijeta kada ga je objavila američka blogerica MacKenzie Smith. Ljepota ovog recepta čiji video danas ima preko 10 milijuna pregleda i poznat je pod imenom „TikTok Pasta“ je u njegovoj jednostavnoj pripremi koja je zaista brza te ne ostavlja veliki nered u kuhinji, što je, morate priznati, veliki plus.

Sastojci:

  • 450 g cherry rajčica
  • 230 g feta sira
  • 230 g tjestenine
  • 2 režnja češnjaka
  • Listići svježeg bosiljka
  • pola šalice maslinovog ulja
  • sol i papar

Priprema:

Oprane rajčice stavite u posudu za pečenje, posolite ih, dodajte češnjak i prelijte sve maslinovim uljem. Feta sir u komadu stavite na sredinu posude između rajčica i začinite ga. Pecite u pećnici 35 minuta na 200 stupnjeva, te stavite kuhati tjesteninu. Kada je gotovo, sve dobro promiješajte da se sir spoji s rajčicama. Na kraju dodajte bosiljak i skuhanu tjesteninu.

 „Trokutasta“ tortilja

Ovaj „recept“ nije toliko recept koliko je novi način pripreme tortilje. Ljubiteljima ovog popularnog meksičkog jela dobro je poznata „muka“ na koju nailaze pri jedenju tortilje, a način „motanja“ koji je korisnica TikToka @ellecarter1 pokazala oduševio je gledatelje.

Priprema:

Tortilji položite na ravnu površinu. Nožem ju zarežete od sredine prema dolje. Na svaku četvrtinu tortilje stavite željeni sastojak. Donju lijevu četvrtinu preklopite prema gore, te nastavljate s preklapanjem dok ne dobijete „trokut“ iz kojega vam neće ništa ispadati dok jedete.

 Salata „Zelena božica“

S više od 19 milijuna pregleda, ova salata zdrav je i lagan obrok, naročito za ljetne dane koji su ispred nas. Iako je „Green Goddess“ zapravo umak za salatu koji je zbog svojih sastojaka zelen, boju ovoj salati daju i njeni sastojci. Iako je, prema svojim sastojcima, ovo salata, možete ju jesti i kao „dip“

Sastojci:

Za salatu:

  • 1 glavica zelenog kupusa
  • 1 svežanj mladog ili zelenog luka
  • 3 krastavca
  • ¼ šalice vlasca

Za umak:

  • 1 šalica svježeg bosiljka
  • 1 šalica svježeg špinata
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mala ljutika
  • sok 2 limuna
  • ¼ šalice maslinovog ulja
  • ¼ šalice orašastih plodova po izboru
  • 1/3 šalice nutritivnog kvasca
  • 1 žličica soli

Priprema:

Na sitno narežite sastojke za salatu, stavite u veliku zdjelu i dobro promiješajte. Tekuće sastojke za umak stavite u blender ili usitnite ručnim mikserom. Prelijte preko salate i dobro promiješajte. Poslužite uz čips ili tostirani kruh.

Tjestenina u umaku s votkom

Iako je ovaj recept svjetlo dana ugledao na Instagramu zahvaljujući manekenki Gigi Hadid, korisnici TikToka su zaslužni za njegovu veliku popularnost.

Sastojci:

  • ¼ šalice ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • ¼ glavice luka
  • ¼ šalice paste od rajčice
  • ½ šalice vrhnja
  • 1 žlica votke
  • 1 žličica čili sjemenki
  • 250 g tjestenine
  • žlica maslaca
  • sol i papar

Priprema:

U tavu stavite maslinovo ulje te na njemu popržite luk i češnjak. Dodajte pastu od rajčice i miješajte dok se umak ne karamelizira. Dodajte votku u umak.  Kada alkohol ispari, dodajte vrhnje za kuhanje i sjemenke čilija. Dodajte soli i papra po želji. Skuhajte tjesteninu te sačuvajte ¼ vode u kojoj se kuhala. Stavite tjesteninu u tavu u kojoj se kuhao umak. Dodajte vodu i maslac te miješajte na laganoj vatri dok se ne sjedini.

Kukuruzna „rebarca“

Pečen ili kuhan, kukuruz je jedna od omiljenih ljetnih poslastica te mnogima i trenutna asocijacija na ljeto. Iako je način pripreme ovog viralnog recepta, „ponešto“ drugačiji nego što smo navikli, možda nekim upravo zbog toga postane klasična ljetna „poslastica“ i zvijezda druženja na otvorenom.

Sastojci:

Za kukuruz:

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • ½ žličice čilija u prahu
  • ¼ žličice papra
  • ½ žličice dimljene crvene paprike
  • sol po ukusu

Za umak:

  • ½ šalice majoneze
  • 2 žličice ljutog umaka
  • sok 1 limete

Priprema:

Pomiješajte sastojke za kukuruz. Prerežite kukuruz šećerac na četvrtine te ga premažite smjesom začina. Pecite u pećnici, 30 minuta na 180 stupnjeva. Dok se „rebarca“ peku, pomiješajte sastojke za umak te servirajte uz kukuruz.

(www.icv.hr, eat)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content