U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održana radionica u sklopu projekta “Aktivni mladi u lokalnoj zajednici” kojeg provodi udruga Bioteka

U virovitičkoj Gradskoj knjižnici danas (ponedjeljak) je održana besplatna radionica u sklopu projekta “Aktivni mladi u lokalnoj zajednici” kojeg provodi udruga Bioteka, a koja je pokrenula još jedan projekt uključivanja mladih u aktivan život lokalne zajednice. Novim projektom želja im je osnažiti mlade ljude u znanjima i vještinama prepoznavanja, analize i rješavanja okolišnih, socijalnih ili ekonomskih problema u lokalnoj sredini te ih ohrabriti za aktivnije sudjelovanje u društvu i poticanje održivijeg razvoja vlastite sredine. Tom prilikom Stjepan Novosel, edukator u Udruzi, rekao nam je nešto više o radionicama i koja je zapravo njihova uloga.

IMG_1236-Custom– Radionice se temelje na interakciji između nas i polaznika, a ideja je da mi pitamo mlade koje oni probleme vide, kako da ih mi riješimo i kako bi ih oni sami mogli riješiti. To je neki osnovni cilj, no ujedno želimo potaknuti mlade da razmišljaju više o održivom razvoju i o njihovoj ulozi u društvu kako bi oni mogli pomoći boljem napretku društva te samim time sebi stvoriti priliku za osobni razvitak- rekao je.

Virovitica je danas postala peti grad u kojem je radionica provedena, a kako je Stjepan istaknuo, povratne informacije su i više nego zadovoljavajuće.

– Mladi su jako dobro reagirali što nas je iznenadilo. Kod njih se dogodila promjena svijesti o tome da više ne mogu biti pasivni sudionici društva već se moraju aktivirati. Koliko će se oni aktivirati ovisi od osobe do osobe, u konačnici mladi uvijek mogu stvoriti sami svoje prilike, a ovim projektom želimo to dokazati i omogućiti budući da, nakon radionica, mogu sami prijaviti svoj projekt kojim mogu dalje utjecati na boljitak svoje zajednice.

IMG_1240-CustomSudionici radionice danas su tako mogli naučiti nešto više o održivom razvoju, koji su njegovi ciljevi, zašto su uspostavljeni i kako se postižu, upoznati su ulozi koju mladi imaju u društvu, pokazano im je i dokazano kako oni sami mogu utjecati na društvo, a zajedno su tražili rješenja za određene probleme.

Udruga Bioteka radionice nastavlja već sutra u Koprivnici, nakon toga i u Krapini, a za kraj slijede Sisak i Otočac. 

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content