Izgorjeli ste na suncu? Ove dvije stvari ni slučajno nemojte raditi!

Najbolji savjet da se zaštitite od štetnog djelovanja sunca je da mu se ne izlažete bez dovoljno nanesene zaštitne kreme s visokim faktorom, ali ako ste već zaradili opekline, evo kako si možete olakšati.

Kožu možete smiriti hladnim tušem ili stavljanjem vlažnog ručnika na opečeno područje. Nakon toga savjetuje se namazati izgoreni dio kremom s aloe verom. Također se savjetuje da pijete puno vode kako biste spriječili dehidraciju, uzimate lijekove protiv bolova poput paracetamola ili ibuprofena ako vas boli i izbjegavate izlaganje opeklina suncu dok koža potpuno ne zacijeli, piše N1.

Ovo izbjegavajte

Opekline od sunca koje liječite kod kuće nestat će za oko sedam dana, no ako imate natečenu kožu, visoku temperaturu, glavobolju i osjećate vrtoglavicu i mučninu, trebali biste otići liječniku ili nazvati hitnu pomoć.

A tu su i još dvije stvari koje biste svakako trebali izbjegavati jer bi mogle učiniti više štete nego koristi – nanošenje vazelina na opeklinu i stavljanje leda. Prema riječima stručnjaka, vazelin se ne ponaša kao hidratantna krema, kao što mnogi misle, nego stvara barijeru na koži hvatajući toplinu i znoj te uzrokujući neugodan osjećaj. Čak može dovesti do infekcije, piše portal Živim.

(hr.n1info.com)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content