Spektakularnim nastupom poznatih svjetskih glazbenika u Otrovancu je sinoć započeo 1. “Oluja jazz fest”

U dvorištu objekta “Zlatni klas” u Otrovancu, jučer (četvrtak) je održana prva večer prvog po redu “Oluja jazz festa – Nekaj grmi z Otrovanca”. Pod zvjezdanim nebom okupilo se mnoštvo posjetitelja, ljubitelja kvalitetnih nota, da bi zajedno s vrsnim glazbenicima koji su za ovu prigodu došli sa sve četiri strane svijeta uživali u radosti glazbe iz miljea bluesa i jazza. Uvod u prvu večer festivala odradio je trio poznatog etno skladatelja, instrumentaliste, pjevača i glazbenog producenta iz Koprivnice Miroslava Evačića koji čini zajedno sa svojom suprugom multi instrumentalisticom i pjevačicom Gordanom Evačić.

IMG_3197_1280x853Miroslav iza sebe ima desetak vrlo uspješnih albuma i nagrada, između ostalog i diskografsku nagradu Porin u kategoriji za najbolji album etno glazbe “N.E.W.S. Blues” 2013. godine. Za večer u Otrovancu izabrali su nekoliko klasika jazza i bluesa, a nastup su otvorili s Gershwinovom “Summertime” u vlastitom etno aranžmanu, kao svom poznatom i priznatom glazbenom izričaju. Tijekom izvedbi Miroslav i Gordana svirali su električnu i bas gitaru, cimbal, tamburicu i usno glazbalo kazoo koje se radi svog specifičnog zvuka dosta koristi u etno i country glazbi.

Nastup ovog tria bila je odlična podloga za nastavak glazbenog spektakla, tim više što je na pozornicu izišao renomirani jazz band svjetskog glasa Ratko Zjača – Vid Jamnik New Quartet. Ovaj kvartet čine poznati svjetski glazbenici, gitarist Ratko Zjača rodom iz Zagreba koji je prije 30 godina preselio u Nizozemsku i tamo se aktivno nastavio baviti jazzom i svirati s najboljim glazbenicima, vibrafonist Vid Jamnik, slovenac koji je završio nekoliko glazbenih konzervatrija, s prebivalištem u New Yorku, te koji spada u red najboljih svjetskih vibrafonista. Kontrabasist Martin Gjakonovski rodom iz Makedonije, a s prebivalištem u Njemačkoj, također glasi za jednog od najboljih na tom glazbalu, a bubnjar Jože Zadravec osim što je perfekcionista na svom glazbalu, također je i vrlo uspješan glazbeni producent u Ljutomeru u Sloveniji.

IMG_3174_1280x853Iza sebe imaju nebrojeno puno nastupa po cijelom svijetu, a njihov zvuk neodoljivo podsjeća na nekadašnji vrlo poznati američki “Modern Jazz Quartet”, no umjesto klavira kojeg je u tom kvartetu svirao John Lewis, u “New Quartetu” zvuk vibrafona nadopunio je odlični Robert Zjača na gitari. Zaključak svih nazočnih na kraju prve večeri je da se odigrao pravi glazbeni spektakl, u prekrasnom ambijentu i sa vrlo znakovitim naslovom “Oluja jazz fast” kao priznanje i obol veličanstvenoj pobjedi Hrvatske u Domovinskom ratu.

Druga večer festivala održati će se u Otrovancu večeras s početkom u 19:30 sati, a nastupiti će legenda domaće glazbe Miro Ungar sa sastavom Damirov Django Group. Organizator festivala je Centar za kulturu “Drago Britvić” i “Zlatni klas” Otrovanec.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content