U aljmaško svetište pristiglo oko 50 tisuća vjernika: Ovo je mjesto na kojem nemirni pronalaze mir, grešnici oproštaj, a zalutali pravi put

Blagdan Velike Gospe slavi se u svim marijanskom svetištima Slavonije i Baranje, a u najveće svetište – Gospe od utočišta u Aljmašu danas (ponedjeljak) je pristiglo oko 50 tisuća vjernika. U svetištu koje je četiri puta rušeno i podizano, Mariji se klanjaju od 1704. godine.

Naime, prva crkva sagrađena je odmah nakon izgona Turaka 1687. godine, a od kada je Aljmaš 1704. godine postao Gospinim svetištem sagrađena je 1708. nova crkva koja je potom je 1846. godine izgorjela u velikom požaru.

Te iste godine započela je izgradnja treće crkve na istom mjestu. Nju je posvetio đakovački biskup J. J. Strossmayer 1852. godine. Ta crkva stajala je sve do domovinskog rata u kojem je tijekom srpske agresije srušena do temelja.

-Ovo je mjesto na kojem nemirni pronalaze mir, grešnici oproštaj, a zalutali pravi put – rekao je upravitelj Svetišta Ante Markić pozdravljajući posljednji put brojne pristigle vjernike.

IMG 4365
Foto: OBŽ

Naime, današnja proslava blagdana Velike Gospe ujedno je posljednja u mandatu prečasnog Ante Markića, najdugovječnijeg župnika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koji nakon punih 49 godina upravljanja Svetištem Gospe od utočišta odlazi u mirovinu.

U Svetište Gospe od utočišta brojni su vjernici došli pješice iz oko 30-tak kilometara udaljenih mjesta, ponajviše iz Osijeka.

Uz mnoštvo vjernika, koji su stigli sa svih strana u Aljmaš, bili su i saborski zastupnik Goran Ivanović, osječko-baranjski župan Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

IMG 4366
Foto: OBŽ

Župan Anušić svim je vjernicima čestitao i zaželio sretan blagdan te ujedno najavio i novu modernizaciju svetišta, obnovu infrastrukture, kao i obnovu drugih mjesta koja služe za molitve, posebno tijekom blagdanima poput današnjeg Velike Gospe.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content