Virovitički Konjički maraton “Josip Blažević – Joza” prolazi kroz osam lokacija i čuva uspomenu na Domovinski rat

U organizaciji Konjičkog kluba Virovitica, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske (UDVDR) – ogranka Virovitica te Hrvatskog časničkog zbora (HČS) Virovitica danas (subota) održava se Virovitički konjički maraton „Josip Blažević – Joza“.

Ovaj simbolični maraton, koji je okupio sudionike iz Virovitice i drugih mjesta ima za cilj podsjetiti na važnost Domovinskog rata i svu žrtvu koji su tijekom njega podnijeli hrvatski branitelji.

Maratonom organizatori obilježavaju i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja te 31. obljetnicu 127. brigade Hrvatske vojske, naglasio je Vlado Paurić, predsjednik UDVDR-a ogranka Virovitica. Čestitao je tom prigodom svim žiteljima VPŽ ove važne dane i obljetnice, a koje oni proslavljaju na ovaj, simboličan način.

-Ovo je ukupno sedmi maraton koji održavamo u spomen na Domovinski rat, a po drugi put nosi naziv našeg kolege, prijatelja i suborca te člana ogranka Josipa Blaževića-Joze. Iskoristio bih priliku da ovim putem zahvalim svim poginulim braniteljima na njihovoj, najvećoj žrtvi tijekom Domovinskog rata. Njima neka je laka hrvatska zemlja, a mi obećajemo kako ćemo nastavljati održavati ovaj maraton u znak zahvalnosti za sve što su učinili za Hrvatsku – poručio je V. Paurić.

ZAHVALA ZA ŽRTVU 

Konjički maraton počeo je sinoć (petak) okupljanjem sudionika, a nastavio se danas svetom misom za sve poginule branitelje u Podgorju, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju i ispred zgrade PU virovitičko-podravske za sve poginule hrvatske branitelje te prolaskom kroz Viroviticu i prigradska naselja Golo Brdo i Rezovac…Do kraja dana jahači će na konjima proći kroz Milanovac, Sv. Đurađ, Podgorje te maraton završiti u Golom Brdu.

MG_0022

U maratonu je ove godine 13 jahača na konjima i jedna konjska zaprega ponija, rekao nam je Marijan Žeravica, predsjednik Konjičkog kluba Virovitica. – Ovaj maraton i meni osobno, ali i svakome od sudionika puno znači. Ako pitate jahače, vruće je, vjetar malo pomaže, ali i dalje je jedna žrtva, koja vrijedi.

Obići ćemo danas cijeli grad i naša prigradska naselja, a drago nam je ako će nam se na lokacijama na kojima se zaustavljamo pridružiti i građani u druženju, osobito djeca kojima će konji sigurno biti zanimljiva atrakcija – rekao je M. Žeravica.

konjicki_maraton_2022_marija-1

Konjički maraton prati i podržava zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac koja naglašava važnost svih obljetnica koje on uključuje i poruke koju šalje javnosti. Maraton ima i snažno lokalno značenje – nosi ime po branitelju i nekadašnjem predsjedniku Udruge umirovljenika Golo Brdo.

-Drago mi je da smo nastavili održavati ovu tradiciju u spomen ne samo na našeg Josipa Blaževića-Joze, već i svih branitelja koji su za domovinu mogli dati ono najvrijednije što su imali, a to je vlastiti život – naglasila je V. Honjek-Golinac i pohvalila rad Konjičkog kluba.

MG_0078

Među jahačima koji su jači i od žege i naporne trase su, uz domaće, i gosti iz Varaždinske županije te Vrbovca.

Nakon što su jučer (petak) prošli “svoj” teritorij, područje Varaždinske županije, virovitičkim kolegama na maratonu su se pridružili i članovi Udruge međimurskih konjara.

Dalibor Tkalčec, predsjednik Udruge kaže kako su se rado odazvali pozivu da zajedno obilježe ove važne datume.

-Došlo je nas pet iz Udruge. Jučer smo prošli sedam sela kroz Međimurje i Varaždinsku županiju, bilo nas je dvadeset i cijeli smo dan proveli na konjima. I danas je tako, povod je lijep i drago nam je da možemo sudjelovati – rekao je D. Tkalčec.

Maraton se nastavlja do 19 sati, a kako izgleda atmosfera, pogledajte u našoj galeriji.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak, M. Lovrenc) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content