Dani sigurnosti u prometu u sklopu akcije ROADPOL ove godine pod geslom “Ostani živ i spasi živote”

Od 16. do 22. rujna, u organizaciji Europske mreže prometne policije ROADPOL, održavaju se Dani sigurnosti u prometu, pod geslom “Ostani živ i spasi živote”.

Svakog dana na europskim cestama u prosjeku smrtno strada 70 osoba. Stoga je i cilj samog projekta “Dani sigurnosti u prometu” preventivno-represivnim aktivnostima smanjiti broj smrtno stradalih osoba u prometu na razini Europe.

Projekt se održava u suradnji s Europskom komisijom te se uvijek odvija istovremeno s Europskim tjednom mobilnosti.

Glavni događaj je “Dan bez poginulih u prometu”, koji se obilježava 21. rujna. Taj dan će se u svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske pojačati preventivno-represivne aktivnosti policije s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz korištenje maksimalnog broja raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike.

Cilj je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan – dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama.

Uz nepropisnu brzinu kretanja, distrakcije vozača jedan su od najčešćih uzroka sudara. U Republici Hrvatskoj policijski službenici 2021. godine nadzorom su utvrdili čak 77.833 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 46.251 prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Stoga će se paralelno s Danima sigurnosti u prometu odvijati i ROADPOL-ova operativna akcija na distrakciju, u sklopu koje će policijski službenici svih policijskih uprava pojačano nadzirati uporabu sigurnosnog pojasa u vožnji te korištenje mobitela i drugih uređaja.

(www.icv.hr, PU osječko-baranjska)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content