Još 100 dana do Božića: Ovo je 10 razloga zbog kojega jedva čekamo omiljeni blagdan

Ljeto je brzo prošlo, prve kiše stigle još brže, a kalendar nam govori da je danas u ponoć krenulo veliko odbrojavanje – 100 dana do Božića.

Omiljeni blagdan slavi se diljem svijeta i dok postoje neke razlike u tradiciji, tu su i neke stvari koje su gotovo univerzalne u cijelom svijetu, one kojih se odmah sjetimo kada pričamo o Božiću.

Donosimo 10 razloga zbog kojih se radujemo Božiću, s kojima će se svaki pravi obožavatelj ovog blagdana moći poistovjetiti.

  1. BOŽIĆNI FILMOVI

Vjerojatno ni sami ne znate koliko ste puta pogledali filmove kao što su “Sam u kući” ili “Zapravo ljubav”, provjeriti hoće li Arnold Schwarzenegger uspjeti kupiti igračku i pustiti suzu na “Divan život”. Svejedno im se svake godine u ovo vrijeme vraćate s jednakim uzbuđenjem kao kad ste ih gledali prvi put – jer što je Božić bez avantura mladog Kevina ili bez velikog hita ostarjelog rockera Billyja Macka.

  1. OBITELJSKA OKUPLJANJA

Posao , obaveze, umor… sve su to faktori zbog kojih tijekom godine često ne stignemo provesti dovoljno vremena s našim voljenima. Međutim, Božić je vrijeme kada je najvažnija “obaveza” provesti vrijeme s onima koje najviše volimo. Blagdani su jednostavno doba u kojem nam nije teško prijeći ni nekoliko stotina kilometara da bi zagrlili najdraže i napunili baterije za sve što donosi nova godina.

  1. BOŽIĆNE PJESME

“Last Christmas”, “Fairytale of New York”, “All I Want For Christmas Is You”, “Driving Home For Christmas”… Sve su to pjesme koje svoj put do zvučnika nađu već u studenom, a onda u prosincu postanu nezaobilazni dio svakodnevnice. Tu su i domaći hitovi “Božić dolazi”, “Sretan Božić svakome”, “Bijeli Božić”… Nijedan izbor nije pogrešan, a svaka od ovih pjesama je idealan glazbeni izbor u slavljeničkom prosincu.

  1. DEBELI UDOBNI DŽEMPERI

Udobni, mucasti, topli, ali i džemperi sa božićnim motivima nezaobilazni je modnikomad koji rado nosimo u hladnim zimskim danima.…A osim što nam pružaju udobnost i toplinu, svi znamo što je najbolje – skrivaju kilograme koje smo nakupili za maminim ili bakinim stolom u vrijeme blagdana.

  1. BOŽIĆNO DRVCE I OSTALI UKRASI

Ukrašavanje božićnog drvca je vjerojatno najljepši ritual u ovo blagdansko vrijeme. Neki poštuju tradiciju i čekaju Badnjak, a drugi kuglice, lampice i ostale ukrase vade već s prvim danima prosinca, a nekad i prije. Pa tako vaš stan ili stan nikad ne izgledaju tako čarobno kao u božićnim danima. A onda dolazi u ukrašavanje grada ili vašeg mjesta koji dodaju još više božićne čarolije u naša srca.

  1. ADVENT

Zatim dolazi i vrijeme adventa. Zagrebački advent koji je zadnjih godina proglašavan najboljom takvom manifestacijom u Europi i ove će godine vjerojatno oduzeti dah, a božićno ruho “odjenuli” su i drugi hrvatski gradovi. Prosinac je zato vrijeme u kojem nije problem pronaći zabavu i usput uživati u brojnim delicijama.

  1. KUHANO VINO

Uz advent i adventske čarolije dolazi i nezaobilazno kuhano vino koje možemo pronaći pa na skoro svakom štandu za vrijeme adventa. U zimskim mjesecima ono nije samo najbolji način da se zagrijemo i oglušimo na vlastiti manjak sluha dok urlamo “Zvončiće”, već i razlog zbog kojeg se u gradu nalazimo s prijateljima.

  1. FRITULE

Osim predivne božićne dekoracije i kuhanog vina, nezaobilazne su i fritule – omiljena poslastica koja nas mami sa adventskih štandova, a volimo ih i jer njihova priprema nije teška pa su često dio blagdanskih stolova.

  1. BOŽIĆNI MIRISI

Klinčić, cimet, anis…bilo da se radi o svjećicama, kolačima, napitcima ili suhim ukrasima za dom – ne možemo se zasititi ovih miomirisnih čarolija.

  1. I ZA KRAJ… DJED BOŽIĆNJAK

Na kraju, ali ne manje važno, je i neizostavni i jedan jedini Djed Božićnjak. Popularnost Djeda Božićnjaka nikad nije bila upitna jer on je taj koji donosi darove za Božić. Osim toga, u mnogim obiteljskim albumima nalaze se naše uplakane fotografije s ovim omiljenim likom koji nam uvijek na kraju izmami osmijeh na lice.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content