Neovisno o krizama, već četvrtu godinu za redom traje porast obrta na području VPŽ

Unatoč energetskoj krizi i dalje se više obrta otvara nego što se zatvara – trenutno ih posluje više od 100.000, pa u Hrvatskoj obrtničkoj komori još navode i da raste broj zaposlenih. U VPŽ je na dan 1. rujna ove godine Obrtnička komora VPŽ evidentirala 1370 obrta, što je porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine za oko 10 posto.

Kriza u obrtništvu javila se s 2008. i  2009. godine, podsjetio je tajnik Obrtničke komore VPŽ Božidar Jeremić.

– Gospodarska kriza u tom razdoblju odrazila se u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u VPŽ na trend kretanja obrta, koji se tada drastično smanjio. Tako je području naše županije s 1514 obrta ta brojka pala na 1350, a kasnije se broj obrtnika smanjio na 1258. obrtnika. Poslije tog je uslijedilo duže razdoblje stagnacije da bi 2019. uslijedio rast broja obrta kojeg čak i doba korona krize nije uspjelo zaustaviti. Tome u prilog govore podaci da je 2020. i 2021. godine uslijedio rast obrta za 6 posto, odnosno s 1258 na 1334 obrta. Pozitivno je i to da se ove godine nastavio trend rasta broj obrta i na nivou države i na nivou VPŽ. Uspoređujući 31. srpnja ove godine sa istim razdobljem prošle godine broj obrta u Hrvatskoj je veći za 6 posto, odnosno sa 94.873 na 100.571 obrt. Što se naše županije tiče najveći porast obrta uslijedio je s 1. rujnom ove godine kada se ta brojka povećala za 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine tako da sada u VPŽ bilježimo oko 1370 obrta – napomenuo je Božidar Jeremić koji se osvrnuo i na nadolazeću energetsku krizu, odnosno drastično poskupljenje struje i plina koje će se odraziti i na obrtnike.

– Moramo biti na sve spremni, no napomenuo bih da HOK RH nastoji pomoći obrtnicima tako da im je omogućio da kroz projekt HOK Obrtnik plus, koji je krenuo početkom ove godine, sklope dvogodišnje fiksne ugovore za cijenu električne energije s Komorinim partnerom u ovom projektu HEP opskrbom. Osim toga nadležnom Ministarstvu gospodarstva upućen je i prijedlog za proširenje mjera potpore obrtništvu, odnosno na subvencioniranje 60 posto cijene električne energije i vaučera za subvencioniranje dijela krajnje cijene plina za mikro, male i srednje poduzetnike – rekao nam je komorski tajnik Božidar Jeremić. 

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content