Polaganjem cvijeća i upaljenih lampiona obilježena 31. obljetnica oslobođenja slatinske vojarne

Oslobođenje slatinske vojarne i graničnih karaula u Kapincima i Noskovcima ključni su događaji u obrani Slatine koja je trebala postati središte SAO Zapadna Slavonija. Osim što su branitelji došli do značajnih količina oružja, prestala je izravna opasnost od napada na grad i jedinu željezničku i cestovnu poveznicu s istočnom Slavonijom, a to je ujedno pozitivno utjecalo na moral i smanjilo odlazak hrvatskog pučanstva iz grada. Slatinska je vojarna, tadašnja kasarna, bila prvi oslobođeni objekt od JNA na prostoru od Osijeka i Koprivnice.

IMG_1126Povodom 31. obljetnice oslobađanja slatinske vojarne, danas (petak) je polaganjem cvjetnog aranžmana i upaljenih lampioni kod spomen obilježja u Parku 136. slatinske brigade odana počast svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima. Također, upaljeni lampioni su položeni i kod spomen obilježja podignutog u sjećanje na dvojicu hrvatskih vitezova Josipa Grahovca i Zorana Balića ispred Srednje škole Marka Marulića, te uz spomen ploču na nekadašnjoj prijavnici na ulazu u bivšu vojarnu, koju je 2018. godine postavila koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Slatine.

Počast na spomenutim spomen obilježjima odali su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Slatine na čelu s predsjednikom Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica Tomom Grahovcem i prvim ratnim zapovjednikom 136. slatinske brigade Josipom Černijem, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić s policijskim službenicima Policijske postaje Slatina, te gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić zajedno s predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje VPŽ i predsjednikom ZUiČ HVIDR-a VPŽ Matom Bubašem, ujedno i izaslanikom virovitičko-podravskog župana Igora Androvića.

IMG_1145Prigodnim riječima nazočnima su se, kod spomen ploče na bivšoj vojarni, obratili zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić, gradonačelnik Denis Ostrošić i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ te predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content