Tri dana za povijest: Ovog tjedna obilježavaju se obljetnice oslobađanja vojnih objekata na širem virovitičkom području

Prije 31. godinu, 15. rujna 1991. pripadnici Zbora narodne garde Virovitica i policije oslobodili su karaule u Terezinom Polju i Novom Gracu, a na isti je dan preuzet i tadašnji Dom JNA i Komanda graničnih jedinica u centru grada Virovitice.

Dana 16. rujna 1991. godine četničke snage miniraju jedno od skladišta skladišnog kompleksa Šištat, izazvavši vrlo jaku eksploziju, nakon čega pripadnici ZNG-a kreću u napad i zauzimaju skladište Šištat.

U noći sa 16. na 17. rujan prije 31 godinu postrojbe Zbora narodne garde i policije započeli su akciju osvajanja kasarne u Virovitici, koja je nakon oružane vojne akcije, u kojoj je poginuo Vladimir Vampovac, potpuno oslobođena od tadašnje jugovojske, a Virovitica prije 31 godinu postaje prvi slobodni grad u Hrvatskoj.

Nakon toga, a prvenstveno zahvaljujući naoružanju i opremi osvojenoj u kasarni, nastavljeno je daljnje organiziranje Virovitičana u moćne postrojbe HV, koje su uz mnogobrojne ljudske žrtve diljem Hrvatske, dale nemjerljiv doprinos zaustavljanju brutalne agresije na Hrvatski narod i konačnom oslobođenju RH koje je uslijedilo 1995. godine.

Obljetnica oslobađanja graničnih karaula u Terezinom Polju i Novom Gradcu održati će se 15. rujna u 16:30 sati na mjestu nekadašnjih karaula, dok će se obljetnica oslobađanja nekadašnjeg vojnog skladišta Šištat održati 16. rujna s početkom u 17 sati. Dan poslije, 17. rujna u prijepodnevnim satima na sportskom centru Vegeška u Virovitici započet će obilježavanje obljetnice oslobađanja vojarne u Virovitici, u sklopu koje će biti održane i sportske igre branitelja.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content