U sinergiji s mjerama Vlade RH, Osječko-baranjska županija provodi i vlastite: Potpore za kućanstva, javni i neprofitni sektor te poduzetnike

Osječko-baranjska županija dodala je vlastite mjere kako bi u sinergiji s Vladinim mjerama pokušala omogućiti lakše funkcioniranje gospodarstva i ukupnog života na području županije.

O kakvim je sve potezima Županije riječ, na konferenciji za medije iznio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, podsjetivši kako je Vlada RH na aktualnu krizu odgovorila sveobuhvatnim paketom mjera, vrijednim 21 milijardu kuna, kojima želi očuvati standard građana, zaštititi javni, nevladin i neprofitni sektor, osigurati daljnji rast gospodarstva, te adekvatno odgovoriti na velike globalne poremećaje.

– Riječ je o potporama za kućanstva, javni i neprofitni sektor te poduzetnike. Uz mjere Vlade RH, na primjer za poduzetnike je Osječko-baranjska županija osigurala beskamatne kredite, pri čemu kreditni potencijal iznosi 90 milijuna kuna te skoro 30 mjera poticanja poduzetništva za što je osigurano 7,5 milijuna kuna. Potpora poduzetnicima bit će svakako i izgradnja I. zgrade Gospodarskog centra, koju ćemo završiti do kraja godine, kao budućeg središta velikih gospodarskih i poduzetničkih aktivnosti. Uz to, sufinancirat ćemo kamate za ulaganje u turističke kapacitete i potpore za subjekte u turizmu, za što je osigurano 2 milijuna kuna – rekao je Anušić.

Također je naglasio kako za poljoprivrednike, uz 340 milijuna kuna vrijedne potpore Vlade, Županijaosigurava potpore u vrijednosti 3,3 milijuna kuna za sve poljoprivredne proizvođače s područja Županije.

-Izgradnjom sustava navodnjavanja, čija je vrijednost samo u 2022. godini 58 milijuna kuna, stvaraju se uvjeti za stabilnu poljoprivrednu proizvodnju, a osobito veliki poticaj i potpora poljoprivrednicima bit će Regionalni distributivni centar OBŽ za voće i povrće, koji će s radom započeti za nešto više od mjesec dana- istaknuo je župan.

Uz Vladine mjere, Županija također pomaže nezaposlenim osobama, i to kroz projekte poticanja zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba, zapošljavanje za deficitarna zanimanje i za ciljane skupine, za što je osigurano 650.000,00 kuna, dok zaposlenim osobama Županija subvencionira kamatu za kupnju nekretnine na području županije (kamata je već od 0,08%, a kreditni potencijal 150 milijuna kuna).

viber slika 2022 09 10 13 26 37 797
Foto: OBŽ

Za pomoć umirovljenicima i povećanje kvalitete života starih osoba Županija je osigurala 520.000,00 kuna.

Također je za stipendije za učenike i studente, školski obrok za sve osnovnoškolce, sufinanciranje troškova prijevoza učenika i studenata, te provedbe programa produženog boravka, osigurala 18,2 milijuna kuna.

Uz mjere Vlade RH za socijalne naknade, Županija osigurava jednokratnu pomoć socijalno ugroženim osobama, pomoć obiteljima novorođene djece, socijalnu samoposlugu, skrb o osobama s invaliditetom, stambene zajednice za mlade, odnosno ukupno je osigurano 4,3 milijuna kuna.

Županija provodi i niz aktivnosti oko uspostave javne usluge u linijskom prijevozu putnika, s tim da se želi zadržati sve linije i što povoljnije cijene, a priprema i vrijedne projekte u sklopu povećanja energetske učinkovitosti.

– Osječko-baranjska županija će sukladno potrebama u okviru svojih ovlasti i financijskih sredstava pripremiti i provesti dodatne mjere kako bi dala svoj doprinos izazovima koji su pred nama – zaključio je župan Ivan Anušić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content