Mjesec hrvatske knjige u virovitičkoj knjižnici: Učenice IOŠ Virovitica održale predavanje “Kako jačati samopouzdanje uz pomoć književnih likova”

“Kako jačati samopouzdanje uz pomoć književnih likova” naziv je predavanja i tribine za mlade koju su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održale učenice 3. razreda Industrijsko-obrtničke škole Virovitica, smjer kozmetičar. Učenice su došle u pratnji svoje profesorice hrvatskoga jezika Kristine Golubić Smojver i knjižničarke Karmele Živković te ostalih kolegica iz 3. i 4. razreda. Tribina je održana u povodu Mjeseca hrvatske knjige koji je ove godine posvećen mladima i provodi se pod motom “Misli na sebe – čitaj!”.

Prva izlagačica bila je učenica Ena Budiša. Prisutne je upoznala s definicijom samopouzdanja, kako ga jačati, kako obitelj i okolina utječu na samopouzdanje te kako pomoći mladima da vjeruju u sebe i razviju samopouzdanje. U drugom dijelu učenica Ella Kotaran govorila je o likovima iz romana koji imaju osobine više ili manje samopouzdanih osoba.

Tako je publika saznala da je Holden iz Lovca u žitu imao manjak samopouzdanja, da je glavna junakinja Sumrak sage Bella stekla samopouzdanje kroz ljubav te kako različite društvene okolnosti itekako mogu utjecati na razvoj samopouzdanja, kao što je primjerice rat Ani Frank onemogućio normalno odrastanje i tako utjecao na nju. Uz ostale primjere poput Pauline P, Srne iz Šimunovićeve Duge i drugih književnih junaka, mladi su istaknuli da vole čitati, dolaziti u knjižnicu, a vrlo su otvoreno progovorili i o vlastitim strahovima i pobjedama.

Na putu ohrabrenja, knjiga im je uvijek dobar saveznik. Bila je ovo večer puna dobrih knjiga, književnih junaka i odlične vibre mladih za mlade. Na tribini je gostovala i Martina Bunić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije koja je mladima čestitala na ovoj večeri i podržala ih u daljnjim sličnim aktivnostima.

(www.icv.hr, mk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content