Nagrade za najbolji županijski EU projekt: Osječko-baranjskoj županiji drugo mjesto za Amazon of Europe Bike Trail

Nagrade za najbolji županijski EU projekt dodijeljene su na konferenciji „EU fondovi 2021.-2027.“ koja se u već treću godinu održava u organizaciji Hanza Medije, Župan.hr-a, Hrvatske zajednice županija i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Svečana dodijela uslijedila je nakon predstavljanja Nove prilike iz EU fondova 2021.-2027., te panel rasprave s prošlogodišnjim pobjednicima izbora za najbolji EU projekt pod nazivom „Kako EU fondovi mijenjaju lokalne sredine?“ Pobjednici su birani u pet kategorija: Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos poduzetništvu, te zasebnoj kategoriji – izboru građana.

Osječko-baranjska županija nominirala je dva projekta, Učimo zajedno 4 u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici te projekt Amazon of Europe Bike Trail u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. S projektom Amazon of Europe Bike Trail Županija je osvojila drugo mjesto zajedno s Koprivničko-križevačkom županijom u kojoj se provodi isti projekt.

Amazon of Europe Bike Trail projekt je koji je područje Europske Amazone prepoznao kao „premium“ područje za povezivanje s prirodom kroz 1.250 kilometara dugu biciklističku rutu koja privlači ljubitelje prirode u pet zemalja te koje ujedno osigurava „zelene“ poslove za lokalno stanovništvo i financira rješenja koji su u skladu sa zaštitom prirode u zaštićenim područjima biosfere.

Cikloturizam kao rastući oblik održivog turizma, prikladan za osjetljiva prirodna područja, povezan je kroz projekt s postojećom turističkom ponudom istoka Hrvatske. Rezultat je povećan dolazak stranih cikloturista što bi posljedično dovelo do smanjenja nezaposlenosti i iseljavanja iz ruralnih područja istoka Hrvatske.

– Provodimo niz vrlo kvalitetnih projekata na području Županije, dio njih poput Gospodarskog centra je još u realizaciji no vjerujem kako će biti spremni već iduće godine za prijavu na ovaj natječaj. Projekt Amazon of Europe obogatio je turističku ponudu Osječko-baranjske županije koju intenzivno razvijamo posljednjih godina i drago mi je da je njegova vrijednost prepoznata i od strane ocjenjivačkog suda – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Kroz projekt proveden je program „Bicikliraj za prirodu“ od kojeg je dio prihoda bio usmjeren za zaštitu prirode na području UNESCO 5 – državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Uspostavljena je dobra suradnju s lokalnim turističkim sektorom, a kroz mnogobrojne edukacije, promocije i suradnje povećani su im kapaciteti. Promocija projekta i biciklističke rute ostvarena je organizacijom nekoliko međunarodnih i lokalnih događanja u svih pet zemalja sudionica, prezentacijom na najpoznatijim međunarodnim turističkim sajmovima u Europi, organizacijom studijskih putovanja za turističke operatore i medije, izradom biciklističkog vodiča, outdooractive aplikacijom te izradom 24 velike i 25 malih info ploča.

– Izbor smo pokrenuli kako bi kroz prezentaciju uspješnih EU projekata i isticanje njihovog doprinosa i značaja u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika i hrvatskih građana u cjelini, potaknuli još bolje i efikasnije korištenje EU fondova – rekao je Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista.

Prve godine izbora u finalu je bio 21 projekt, prošle godine 32, a ove godine za titulu najboljega natječe se čak 37 projekata koji su provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, odnosno u 2020. ili 2021. godini, zaključno sa 31. siječnja 2022. godine. (www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content