U Lili održano humanitarno druženje i predavanje u povodu obilježavanja Dana ružičaste vrpce

U prepunom mjesnom domu, u povodu Dana ružičaste vrpce, Udruga žena Lila organizirala je hvalevrijedno humanitarno druženje kojemu je bila svrha educirati žene o prevenciji raka dojke pod geslom “Budimo sebi jednom na prvom mjestu i nemojmo zakasniti ovaj put”. Na predavanje su “Lile” tako pozvale stručnjake iz našičke bolnice koji su svojim predavanjima ženama, ali i mnogim muškarcima, približili prevenciju raka dojke.

Na samome početku, prisutnima se obratio doktor Hrvoje Šimić član Odbora za zdravstvo u Hrvatskom saboru.

– Najava da će se upravo u Lili održati ovakav događaj je za pozdraviti i čestitati. Tema je vrlo ozbiljna, smrtnost žena koje obole od raka dojke je jako velika, a oboli svaka 8 ili 9 žena, zadnji podatak govori da je u 2009. godini  u Hrvatskoj oboljelo tri tisuće žena, a umrlo njih 722. Izuzetno je bitno da se bolest otkrije u ranoj fazi i pristupi liječenju, jer je u tom slučaju izlječenje gotovo 90 posto. Bolest pogađa najranjiviju skupinu žena u dobi od 50 do 70 godina, ali u zadnje vrijeme sve češće se događa da obolijevaju i žene od 30 godina, pa je važno vršiti samopreglede dojke. U Našicama smo napredovali u odnosu na ostale sredine jer imamo i opremu i kvalitetne stručnjake i konstantno ulažemo kako bi pratili standarde u liječenju – rekao je doktor Šimić.

Vrlo bogato i opsežno predavanje je održao doktor Samir Haj Barakat, našički kirurg koji je svojim bogatim iskustvom u radu približio ženama prevenciju bolesti, ali i pokazao što se dogodi kada se bolest otkrije, koji su postupci liječenja, kako odlučuju koju metodu primijeniti na kojoj pacijentici, kada se pristupa operativnom zahvatu i na koji način se izvodi, ali i nastavak liječenja nakon operacije.

Doktor Stjepan Paska, fizijatar u našičkoj bolnici je prisutnima prezentirao svoj rad s pacijenticama nakon otkrivanja bolesti.

– Važno je pristupiti fizikalnoj terapiji, ali i raditi vježbe koje fizijatri odrede, jer samo “struje” neće imati puno efekta ako se mi sami ne pokrenemo i aktiviramo oko svog zdravlja. Mi fizijatri surađujemo sa svim ostalim liječnicima kako bi svakoj pojedinoj pacijentici pristupili osobno i prilagodili terapiju baš njoj, jer niti jedna situacija s karcinomom nije ista i potrebno je pojedinačno odrediti terapiju – rekao je doktor Paska.

Doktorica Silvija Salopek Žiha, psihologinja u bolnici je iznijela brojne primjere kako pristupa pacijenticama, ali i kako okolina često ne zna kako reagirati kad osoba oboli, boje se da ne bi rekli nešto krivo, pa onda radije šute.

– Oboljelima je potrebna podrška i pomoć jer razgovorom se odnosi dio tereta i osvještavamo problem bolesti, a najčešće se dogodi da obole osobe koje se nikada na ništa nisu žalile i ništa im ne smeta, ništa im nije teško, jer su sve potiskivale u sebe. Današnji način života pridonosi razvoju bolesti, od nezdrave hrane, ishrane bogate masnoćama, stresa, premalo kretanja kao i brojni drugi faktori koji igraju ulogu u obolijevanju – rekla je doktorica Salopek Žiha.

Na kraju se doktorica Ljiljana Hodak obratila s nekoliko korisnih informacija.

– Naša udruga postoji 12 godina, a osnovana je na inicijativu žena oboljelih od raka dojke. Kako je i u Đurđenovcu bilo puno oboljelih, organizirale smo se u Udrugu “Mimoza” i imamo preko 180 članova od kojih je 40 do 50 posto, nažalost, oboljelih. Svaki tjedan imamo sastanke na kojima razgovaramo o problemima članica, ali i članova jer bolešću je zahvaćena cijela obitelj, i mi liječnici, kao što je doktor Brakat, rekao trebamo doći pacijentima, razgovorom ili ovakvim predavanjima, kako bi se svi zajedno osvijestili i što ranije otkrili bolest – rekla je doktorica Hodak.

Događanju su također prisustvovali našički gradonačelnik Krešimir Kašuba te direktorica Turističke zajednice Ines Resler.

Kako je ovo događanje humanitarnog karaktera, sav prihod od ulaznica i dobrovoljnog priloga je predan Udruzi LPR “Mimoza” Đurđenovac koja aktivno radi s oboljelima.

(www.icv.hr, eš; foto: E. Šubić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content