“VEČERNJA ŠKOLA S PODUZETNICIMA” Mladi našički poduzetnici motivirali učenike govoreći o svojim počecima, idejama, izazovima i potporama

Udruga mladih INFO Našice jučer (petak) je u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga organizirala završnu večer projekta “Večernja škola s poduzetnicima” gdje je ugostila mlade poduzetnike s područja grada Našica. Gostovali su tako vlasnik tvrtke 4Control d.o.o. Zvonimir Katavić, vlasnik obrta za prevoditeljske djelatnosti i usluge “Ad Litteram” Ivan Kruljac, vlasnica obrta za frizerske usluge “DL Studio” Dajana Lončar i vlasnik obrta za usluge “DH Monting” Dražen Hrvat.

Mladi poduzetnici govorili su o svojim počecima, o tome kako su uopće došli na ideju otvoriti vlastiti obrt i koliko im je bilo teško u samom startu.

Zvonimir Katavić tom je prigodom rekao, da je čitav život odrastajući uz oca poduzetnika imao uvid u situaciju u poduzetništvu i samim time logično mu je bilo otvoriti svoj obrt, a bavi se programiranjem industrijskih kontrolora za industrijska postrojenja, te radi isključivo sa stranim partnerima i vrlo je uspješan.

Ivan Kruljac profesor je povijesti i engleskog jezika, a prije tri godine otvorio je obrt za prevoditeljske djelatnosti. S obzirom da je radio u školi, a tijekom studija počeo prevoditi i držati instrukcije, kroz desetogodišnji rad stekao je potrebno iskustvo i klijente, pa se odlučio otvoriti obrt i biti sam svoj šef. Radi sa stručnjacima iz cijelog svijeta, s kojima je umrežen, a sve u cilju bolje suradnje.

Foto-1

Dajana Lončar, nakon završene srednje škole, položila je majstorski ispit te se odvažila otvoriti svoj frizerski salon. Trebalo je puno rada, truda i odricanja, ali već godinu dana uspješno posluje.

Dražen Hrvat završio je srednju školu smjer plinoinstalater i nakon šest godina rada za druge odlučio otvoriti svoj obrt. Bavi se vodovodnim instalacijama, kanalizacijom i plinom, te instalacijama za grijanje i ventilaciju.

Svim ovim mladim obrtnicima zajedničko je to da su radili u drugim sredinama, pa čak i van Hrvatske, ali ipak su se odlučili vratiti u Našice, živjeti, raditi i stvarati, što dovoljno govori o poduzetničkoj klimi u Našicama. Svi su oni učenicima koji su se okupili u višenamjenskoj dvorani prenijeli svoje iskustvo, ali i dali nekoliko bitnih savjeta za rad, odnosno naglasili da rade ono što vole, da budu uporni i vrijedni, jer trud će se isplatiti.

Predsjednica Udruge mladih INFO, Ivona Ćosić, naglasila je kako je ovdje riječ o programu u kojem se govori o poduzetničkoj ideji, počecima, potporama, izazovima i zanimanjima.

– Dio tog projekta je i “Večernja škola s poduzetnicima”, na kojoj smo htjeli učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola pokazati neke primjere iz života, poduzetnike s područja grada Našica, mlade poduzetnike koji su već duže vremena na tržištu i cilj nam je da barem nekolicinu zainteresiramo i motiviramo i da im ove priče budu inspiracija za rad – rekla je Ćosić.

Foto-6

Da je riječ o hvalevrijednom projektu potvrdio je i našički gradonačelnik Krešimir Kašuba.

– Bilo je vrlo inspirativno slušati mlade obrtnike i obrtnice koji predstavljaju svoje obrte i koji ulijevaju veliku dozu optimizma u bavljenju svojim poslom. Grad Našice ima na visokom nivou razvijenu infrastrukturu za obrtnike, a možemo se pohvaliti s više od 200 obrtnika, kao i razvijenom infrastrukturom u industrijskoj zoni koja obrtnicima pruža niz mogućnosti. Bilo je lijepo čuti da su se naši obrtnici nakon školovanja željeli vratiti u Našice i nastaviti svoj rad ovdje. Jedna od naših strategija je i demografska obnova i maksimalno se dajemo u to, te partnerski pristupamo prema obrtnicima – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, Željko Filjak, istaknuo je kako mu je bila čast sudjelovati u ovom projektu.

– Budući da smo mi kao škola bili povezani s gospodarstvom i da gospodarstvenici s našeg područja primaju učenike na praktičnu nastavu, te nam pomažu u stjecanju vještina i učenja temeljenog na radu, zaista ovakvim projektima nastojimo razvijati kreativnost, financijsku pismenost i poduzetnički duh, a ovdje smo imali priliku čuti iskustva poduzetnika iz prve ruke o tome kako su stasali, s kojim teškoćama su se nosili i koje su uopće prednosti poduzetništva – zaključio je Filjak.

(www.icv.hr, eš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content