Završio ovogodišnji Srednjovjekovni viteški turnir: Posjetitelji ‘okupirali’ Jankovac i uživali u spektakularnoj manifestaciji

Današnjom ‘reprizom’ povijesnog spektakla završen je Srednjovjekovni viteški turnir na Jankovcu. Podsjetimo, nakon tri godine prisilne pauze, Park prirode Papuk, Općina Čačinci, Turistička zajednica općine Čačinci i Red vitezova Ružice grada iz Orahovice ponovno su organizirali ovu manifestaciju koji posjetiteljima pruža autentičan doživljaj tog vremena.

Sudjelovalo je 11 udruga iz cijele Hrvatske, a uz domaćina, Red vitezova Ružice grada, svoje su tabore postavili i Družba vitezova Zlatnog kaleža, Koprivnički mušketiri i haramije, Udruga Grofice Konjski, Vitezovi vranski, Viteški red sv. Nikole, Streličari Krvavog mosta i Udruga sv. Juraj Đurđevac.

vitezovi2022 8

– S nama su bili vitezovi i dame iz svih krajeva Hrvatske koji su posjetiteljima zaista zorno prikazali kako se živjelo i izgledalo u doba srednjeg vijeka. Priredili smo zaista atraktivne scene mačevanja i borbi, streličari su demonstrirali svoje vještine, a članovi udruga su svima zainteresiranima pojasnili sve što ih je zanimalo i tako ih vratili u prošlost – istaknuo je predsjednik Reda vitezova Ružice grada Vlado Grgić – Crni.

Današnje lijepo vrijeme privuklo je još više posjetitelja nego li je to bilo jučer, a na Jankovcu ih je bilo iz svih krajeva kontinentalne Hrvatske, pa i šire. Njihove reakcije govorile su same za sebe, a svi su se složili u jednom, bila je ovo manifestacija koju se zasigurno isplatilo vidjeti, ali i doživjeti.

Kako to i biva, najzanimljivije je bilo mališanima koji su jednostavno ‘prisvojili arenu’ i koji su s osmijehom na licu pratili svaki korak vitezova i dama, a oni najhrabriji odlučili su im se suprotstaviti i okušati u borbi. Mak teatar za sve je pripremio predstavu ‘Tajni svijet’, demonstrirano je viteško oružje, na Viteškom turniru za djecu najmlađi su nakon pobjede okrunjeni titulom viteza, a i danas je vrhunac dana bila Vrhunac bitka za utvrdu Klak tijekom koje su uprizorili povijesnu bitku vitezova protiv Turaka, a koju su uveličale članice KUD-a Čačinci. Iako su jučer napadači odnijeli pobjedu, hrabri vitezovi, kako su i najavili, danas su ju vratili pod svoju vlast.

vitezovi2022 18

Zadovoljstvo nakon završetka ove dvodnevne manifestacije nije krila Ana Marunica, direktorica Turističke zajednice Općine Čačinci.

– Za razliku od jučer, danas nam je vrijeme išlo u prilog, posjetitelja je zbilja bilo puno i prema njihovim reakcijama lako se da zaključiti da su izuzetno zadovoljni. Moglo se stvarno naći za svakoga po nešto. Naši brojni izlagači pripremili su svoje štandove, mališani su mogli uživati u sadržaju koji je namijenjen baš za njih, a isto tako svoj su kutak mogli pronaći i odrasli. Po njihovim reakcijama, ukratko, da se zaključiti da je bilo atraktivno, lijepo i zanimljivo, a to je dokaz i nama da radimo vrlo dobar posao. Park šuma Jankovac naš je najveći adut i ovo je sjajna promocija turizma, jedan novi ‘mamac’ za posjetitelje te jedan novi turistički prozivod- istaknula je Ana Marunica te je naglasila kako su u ovogodišnjem izdanju Srednjovjekovnog viteškog turnira na Jankovcu svoj obol dale gotovo sve udruge s područja Općine Čačinci, kao i javne službe koje su se brinule da sve prođe u najboljem redu. Dodajmo kako su tom prilikom policijski službenici Policijske uprave virovitičko-podravske proveli preventivnu akciju – Sprječavanje spolnog iskorištavanja djece na turističkim lokacijama.

A zadovoljan je bio i načelnik općine Čačinci Alen Jurenac koji je istaknuo kako bi već uskoro trebale krenuti pripreme za novo izdanje ove manifestacije. 

– Ovo je zasigurno najposjećenija manifestacija i sretan sam što nas je i drugi dan oduševio sadržajem, ali i brojem posjetitelja. S obzirom na sve ponuđeno, ovo je događaj u kojem su mogle uživati sve generacije te se mogla vidjeti interesantna povijest ovdje na Jankovcu. Iskoristio bih ovu priliku te se zahvalio svim vitezovima koji su se odazvali te nas vratili nekoliko stotina godina u nazad, a već uskoro krećemo s planiranjem sljedećeg izdanja Srednjovjekovnog viteškog turnira – zaključio je.

vitezovi2022 63

Da su uživali i stari i mladi nepotrebno je govoriti, a kako je bilo pogledajte u našoj fotogaleriji, jer, u ovom slučaju, slika uistinu govori više od 1000 riječi.

(www.icv.hr, mra, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content