Drugi kongres Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek: Čak 58 sudionika iz šest zemalja svijeta raspravljalo o “Izazovima obrazovanja”

U Osijeku je održan međunarodni interdisciplinarni 2. Kongres Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek: “Izazovi obrazovanja”, a sudionike je na početku rada pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham.

-Nakon uspješno organiziranog i održanog prvog kongresa na temu “Interdisciplinarnost u teoriji i praksi”, koji je okupio 44 izlagača iz četiriju zemalja, optimistično se krenulo u realizaciju drugog kongresa Centra za interdisciplinarna istraživanja Filozofskog fakulteta Osijek. Iznimno je pohvalno što su se Centar i njegovi članovi odvažili ići ukorak sa znanstvenim i stručnim trendovima i za temu ovogodišnjeg kongresa odabrali temu “Izazovi obrazovanja” koja je uvijek aktualna i potrebna, posebice danas kada se obrazovanje suočava s nebrojenim i potpuno novim izazovima – istaknuo je Ham.

Na kongresu je sudjelovalo 58 sudionika iz šest zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kanada, Kina, Njemačka i Sjedinjene Američke Države), među kojima su bili istraživači, poslijedoktorandi, praktičari i studenti iz raznih područja znanosti i umjetnosti.

Ovogodišnji je program obogaćen i brojnim popratnim aktivnostima, kao što su radionica za studente o pretraživanju baza podataka, predstavljanje dviju znanstvenih publikacija i okrugli stol na temu dodirnih točaka između društvenih i humanističkih znanosti, umjetnosti te STEM-a.

Inače, temeljna misija osnivanja Centra za interdisciplinarna istraživanja je pospješiti suradnju među Odsjecima i Katedrama iz područja društvenih i humanističkih znanosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku, zatim unaprijediti suradnju među sastavnicama Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku iz brojnih znanstvenih područja, a potom i osnažiti te zasnovati suradnju sa sveučilištima na nacionalnoj i internacionalnoj razini.

-U skladu s tim, temeljna misija Centra sastoji se od premošćivanja formalnog razgraničenja društveno-humanističkih znanosti i znanosti koje pripadaju STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) području kao odgovor na izazove 21. stoljeća. Vizija je Centra uspostavljati i intenzivirati komunikaciju sa stručnjacima iz privatnog sektora, a s ciljem promjene negativnih trendova zapošljavanja i poticanja konkurentnosti stručnjaka iz društveno-humanističkih znanosti. Osim toga, članovi Centra zagovarat će interdisciplinaran i transdisciplinaran pristup rasvjetljavanju složenih društvenih fenomena iz prethodnih povijesnih razdoblja, kao i društvenih fenomena 21. stoljeća. Vizija djelovanja Centra također uključuje podizanje svijesti šire javnosti o primjenjivosti i korisnosti znanja stručnjaka iz društveno-humanističkih znanosti te o njihovoj tržišnoj vrijednosti i konkurentnosti u javnom i privatnom sektoru. Naposljetku, Centar će okupljati i povezivati strukovna društva iz brojnih područja, kao i udruge civilnog društva – ističu iz Centra za interdisciplinarna istraživanja.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content