Sjećate li se “svilenih” salon bombona? Donosimo recept koji će vas vratiti u djetinjstvo

Sjećate li se salon bombona, u šarenom, sjajnom omotu, koji je sve od Badnjaka pa do tamo Sveta Tri Kralja bio pravo mučenje za djecu? Jer, salon bomboni bili su ukras na božićnoj jelki i nije ih se smjelo dirati sve dok se bor ne raskiti.

Bilo je i onih koji nisu mogli odoljeti iskušenju, pa su omiljenu slasticu „slistili“ dok majke, bake i drugi članovi obitelji nisu gledali. Na bor bi vratili prepoznatljiv crven, zelen, žut, srebrni ili zlatni, sjajan omot, ali ovaj put je u njemu umjesto tvrdog bombona bio komad papira ili prvo što je poslužilo svrsi.

Do salon bombona kakvih se sjećaju oni koji su u njima uživali kao djeca danas je teško doći. Unatoč verzijama koje se znaju naći u trgovačkim centrima za vrijeme božićne ponude, riječ je tek o pojedinim varijantama njihova okusa.

Zasad jedine „prave“ salon bombone ručno u Hrvatskoj proizvodi jedan obrt u Koprivnici i mogu se kupiti po komadu.

Pa ako vas je razmišljanje o Božiću vratilo u djetinjstvo i sjećanje na ovaj slatkiš, pokušajte ga ove godine napraviti sami.

Poigrajte se okusima – donosimo vam temeljni recept kojem možete dodavati arome po želji.

Sastojci:
½ kg šećera
¼ litra vode
vrećica vanilin šećera
arome po želji: rum, limun, kava, čokolada.

Priprema:
Šećer i vanilin šećer prokuhajte u vodi. Kad je kuhan, izlijte u posudu i miješajte dok se ne ohladi. Miješajući dodajte arome po želji.

Izlijte u tepsiju ili na veći poslužavnik i pustite da se ohlade. Kad je smjesa potpuno hladna, izrežite je u obliku bombona. Omotajte u papiriće raznih boja i ukras je spreman.

Naravno, ako već ne „nestane“ prije Badnjaka.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content