“Medeni dan” za prvašiće: Košnice, saće i isprobavanje pčelarskog odijela mališanima približilo život i važnost pčela

U svim osnovnim školama kojima je osnivač Osječko-baranjska županija, obilježen je Školski medni dan kako bi se male prvašiće upoznalo s ulogom i važnosti pčela u ekosustavu, kao i uloge i važnosti meda u svakodnevnoj prehrani.

Školski medni dan provodi se organizacijom edukativnih i degustacijskih radionica za učenika. I ove godine u provedbi Programa kroz edukativne i degustacijske radionice, sudjelovale su 52 osnovne škole sa 1.432 učenika prvih razreda

U Osnovnoj školi Ernestinovo školski je medni dan obilježen na poseban način radioniciom na kojoj su na zanimljiv i interaktivan način učili o načinu života pčela, vrstama pčela, važnosti pčela, pčelinjim proizvodima i važnosti meda u prehrani. Vidjeli su kako su nekada izgledale košnice, a kako košnice izgledaju danas. Također su vidjeli kako izgleda saće i isprobali pčelarsko odijelo. Nakon radionice uslijedila je degustacija i podjela meda i edukativnih materijala učenicima.

mini IMG 20221207 100642 1
Foto: OBŽ

Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2022. godinu provodi Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatski pčelarski savez i Agencija za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju u prvim razredima osnovnih škola na području cijele Republike Hrvatske i to u četvrtak, 7. prosinca, kada je ujedno Dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara.

Program se provodi radi promocije meda lokalnih proizvođača koji se pakira u nacionalnu staklenku, povećanja unosa meda u prehrani djece, podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane te educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Med, prihvatljiv u okviru Programa, je gotov proizvod proizveden u objektima za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda upisanim u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, zapakiran u nacionalnu staklenku volumena 370 ml, označen u skladu s propisima koji se odnose na med i nosi zaštićeni znak Med hrvatskih pčelinjaka.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content