U Ribarnici Braca krenule predbilježbe za blagdane: Škrinje već pune slatkovodne ribe, idući tjedan stižu orada, brancin i srdele za Badnjak

Dolaskom blagdana priprema se i raskošnija trpeza, a mnogi će je ove godine obogatiti s nekim od ribljih specijaliteta. Za Badnjak je riba svakako na meniju, a za Ivanu i Roberta Sajdenšafa i njihove djelatnike u ribarnici „Braca“ i restoranu „Fish to go“ na virovitičkoj Gradskoj tržnici to znači pune ruke posla. Narudžbe za Božić su krenule – dokaz su i pune škrinje, kao i sve veći broj kupaca koji svoj gablec za Badnjak i komad kvalitetne ribe žele rezervirati već danas.  

-Ovih dana dovozimo sve više slatkovodne, svježe domaće ribe iz uzgoja; šarana, soma, tolstobika, babušku, štuku, smuđa, ono što naši ljudi vole i traže. Već početkom idućeg tjedna pojačano kreće morska riba; dovozimo je s Malog Lošinja. Riječ je o oradama, brancinima, skušama, lososu, odrescima tune, svježim oslićima, a bit će i srdela i trljica. Od ponedjeljka, 19. prosinca, krećemo u ozbiljnije čišćenje i rezanje ribe.

Pokazalo se praktičnim i kupci dobro reagiraju upravo na odreske, a gotovo smo puni i s predbilježbama za Badnjak – ističe Ivana koja kaže kako su za kupce spremni i bogatom ponudom smrznute ribe.

riba

ODABEREŠ RIBU, POKUPIŠ GABLEC

Kupcima nude i mogućnost da za njih ispeku željenu ribu, kako bi kod kuće izbjegli ne samo pripremu, već i, kaže Ivana, specifičan miris pečenja ili prženja ribe i ulja koji se lako „uvuče“ u cijeli prostor.  

-Kupci mogu kod nas odabrati ribu u ribarnici, a mi im ju očistimo, filetiramo, ispečemo na roštilju ili u fritezi, pohamo, ovisno o tome što žele i vole. Cijena je 45 kuna po kilogramu, a ako je riječ o većim količinama, iznad dva kilograma, cijene se korigiraju, da kupcima bude prihvatljivije  – ističe vlasnica ribarnice koja kaže kako su ove godine cijene više u odnosu na lani isključivo zbog utjecaja energetske krize i povećanih cijena žitarica, pogotovo kukuruza, a koji je hrana ribi.

Hrana i gorivo razlog su zbog kojeg je ove godine šaran skuplji za petnaestak posto, a srdela je skuplja oko tri kune po kilogramu.

-Zbog cijele situacije dobavljači su i nama digli cijenu, pa smo dizali samo ono što nam je povećano u samoj nabavi, bez vlastite marže. Cilj nam je zadržati kupce, pogotovo u situaciji kad su sve cijene otišle gore i kad biraju koju će hranu kupiti. Zato smo gledati da ta razlika u cijeni ostane što manja – ističe Ivana.

20221215 091009 Custom

IDUĆI TJEDAN RADE DUŽE  

Što su kupcima pripremili za Badnjak?

Ivana kaže kako Virovitičani i brojni drugi kupci tada najviše traže – papaline. Gableci su i  lignje, fiš paprikaš, bilo koja pečena riba…

-Uz papaline, za Badnjak smo odlučili suziti izbor klasičnog menija na ono što se najviše traži. Kupci će moći birati između pohanog fileta oslića i soma, prženih  papaline i miksa sitnih riba, prženih lignji i lignji sa žara. Ujedno sve više su nam tražene i riblje plate, na kojima se nalazi riba s roštilja: orada, brancin, fileti pastrve u kukuruznom brašnu, pržene lignje i fileti skuše na roštilju. Kao prilog imamo hladne salate: grah i krumpir salatu te tartar umak i tršćanski umak od češnjaka i peršina – Ivana najavljuje ponudu, ali i u predbilježbama iskazanu potražnju za blagdane.  

Kako bi svi dobili svoj komad ribe ili obrok na vrijeme, u ribarnici ističu kako je važno osobno doći i predbilježiti se. Zbog gužvi su im linije zatrpane i ne stignu se javiti na svaki poziv pa preporučuju osobni dolazak kupaca. Ujedno, radit će idući tjedan duže, od ponedjeljka do petka od 7 do 19 sati.

-Na sam Badnjak radimo od 7 do 15 sati, a narudžbe primamo još cijeli slijedeći tjedan – najavljuje Ivana.

Otkako su prije tri godine preuzeli ribarnicu, Ivana i suprug Robert nastoje bogatom ponudom ribe i morskih plodova, ali i drugim proizvodima kupcima osigurati da si u ribarnici osiguraju sve za ukusan i hranjiv obrok.

Kupcima tako nude kvalitetna vina iz Podruma Vineda iz Vukosavljevice, ali i brojne domaće začine za pripremu ribe i ribljih jela.

– Budući da imamo riblje glave i repove, kupcima nudimo i začine za riblje juhe i fiš-paprikaše, a tu smo i za svaki savjet kako očistiti ili pripremiti ribu – naglašava.

sushi
foto: privatni arhiv

TRI TJEDNA DO SUSHIJA

Svaka godina donese nešto novo u planovima, pa će tako od 7. siječnja 2023. godine ribarnica ponuditi tržištu i popularni sushi. Ivana je upravo završila edukaciju, učila je od majstora pripreme iz Amerike, s diplomom iz japanske akademije, pa Virovitici, ali i cijelom ovom području želi ponuditi ovu popularnu riblju deliciju.

Kuhat će rižu i pomno birati svježu ribu iz ribarnice.

-Radit ćemo sve iz prve ruke, sa svježom ribom kontrolirane kvalitete i najboljim povrćem. Sushi ćemo nuditi određene dane u tjednu, u posebnim kutijama (boxovima) i za njih će se biti potrebno naručiti. Želimo tržištu ponuditi svježi i vrhunski proizvod. Za nas je ovo izazov i radujemo se novom jelu kakvog još nema na našem području – zaključuje Ivana Sajdenšaf.

(promo) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content