Prvog dana veljače podignite pogled prema nebu: Dolazi nam komet koji će se opet moći vidjeti za 50 tisuća godina!

Potkraj siječnja i početkom veljače, podalje od gradskog svjetla, komet C/2022 E3 bit će vidljiv golim okom, a dvogled ili teleskop olakšati će pronalaženje i promatranje.

Ovaj komet (zvijezdu repaticu) otkrili su 2. ožujka prošle godine astronomi Bryce Bolin i Frank Masci pomoću Zwicky Transient Facility (ZTF), znamenitog teleskopa-astrografa promjera 122 centimetara Zvjezdarnice Palomar u Kaliforniji. Ovim teleskopom 2005. godine otkriven je i patuljasti planet Eris, nesuđeni “10 planet”.

Staza ovog kometa u Sunčevom sustavu izuzetno je izdužena i period jednog obilaska oko Sunca je približno 50000 godina. Afel njegove staze je na 2800 puta većoj udaljenosti u odnosu na udaljenost Zemlje od Sunca. U umanjenom prikazu Sunčevog sustava (M 1:1 500 000 000) u kojem bi Sunce bilo na gol-liniji nogometnog igrališta u Zagrebu (kugla promjera 90 centimetara), a Zemlja na suprotnoj gol-liniji na udaljenosti 100 metara (kuglica promjera 8 milimetara), najdalja točka staze kometa C/2022 E3 bila bi na udaljenosti 280 kilometara u Beču, glavnom gradu Austrije!

Komet C/2022 E3 je bio Suncu najbliže u perihelu svoje staze 12. siječnja 2023. na udaljenosti 166 milijuna kilometara. U najmanjoj udaljenosti u odnosu na Zemlju, 42 milijuna kilometara, biti će 1. veljače 2023.. Tada će ovaj komet imati deset puta veći sjaj nego u novogodišnjoj noći.

Vedro nebo u jutarnjem sumraku prvog dana nove 2023. godine omogućilo je prve snimke ovog kometa teleskopom iz dvorišta u Virovitici. S prividnim sjajem +7.5 magnitude komet je bio nevidljiv ljudskom oku.

Bez teleskopa komet je snimljen 7. siječnja kao zelenkasta mrlja u zviježđu Sjeverne Krune. Sve sjajniji snimljen je 15. siječnja teleskopom, a drugačija tehnika integracije više zasebnih snimki pokazuje veličinu njegovog pomaka na zvjezdanom nebu.

Krajem siječnja i početkom veljače, kao magličast objekt prividnog sjaja +5 magnitude, komet će biti vidljiv cijelu noć iznad sjevernog dijela obzora nedaleko zvijezde Sjevernjače na granici zviježđa Zmaja i Malog Medvjeda. Ako u nedjelju 29. siječnja bude vedra večer, radoznalo oko lakše će ga pronaći pomoću dvogleda ili teleskopa približno desetak stupnjeva desno od zvijezde Sjevernjače.

(www.icv.hr, Z. F. Kovačević)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content