Za Knjižnicu i čitaonicu Pitomača izuzetno uspješna 2022. godina prožeta mnogobrojnim aktivnostima

Knjižnica i čitaonica Pitomača u protekloj 2022. godini bilježi mnogobrojne aktivnosti i radionice. Uz uspješno promicanje kulture bilježe i odličnu suradnju s Osnovnom školom Petra Preradovića Pitomača te Područnim školama s područja općine Pitomača, Dječjim vrtićem „Potočnica“ Pitomača, kao i samom Općinom Pitomača i svim institucijama na području Općine, ali i izvan nje.

Siječanj u Knjižnici započeo je prvom samostalnom izložbom slika autorice Anđe Galić. Veljaču je Knjižnica započela sastankom ravnatelja knjižnica s područja Virovitičko-podravske županije, a nastavila ju je online promocijom slikovnice „Grga traži obitelj“ autora Tome Vege, prve takve slikovnice koja je potpunosti prilagođena osobama s disleksijom. Također u veljači obilježen je i Međunarodni dan darivanja knjiga te povodom toga Knjižnica darovala slikovnicu „Grga traži obitelj“ školama i vrtiću na području općine Pitomača te KBC-u „Sveti duh“ u Zagrebu.

Već tradicionalno ožujak je započeo obilježavanjem Međunarodnog dana žena pa je osoblje Knjižnice sve korisnice darivalo ružama. Također, u ožujku je obilježen Svjetski dan sindroma Down i Nacionalni dan invalida rada, a isto tako održana je još jedna online promocija slikovnice „Lukasova plesna pustolovina“ Tome Vege.

Početak travnja započeo je obilježavanjem Međunarodnog dana dječje knjige, a zatim je promocijom knjige „Buđenje u dvoje“ autorice Jasne Šemiga-Pintarić obilježena i Noć knjige 2022.

Svibanj u Knjižnici i čitaonici je započeo humanitarno, pa je tako Knjižnica otpisane knjige darovala Dječjem vrtiću „Leptirići“ iz Podravskih Sesveta i Udruzi „Radost“ iz Vukosavljevice. A također, 11. svibnja Knjižnica je obilježila i Svjetski dan vatrogasaca, a dan kasnije u povodu Svjetskog dana pisanja pisma održana je kreativna radionica pisanja pisma na kojoj su sudjelovali učenici Područne škole Otrovanec.

Lipanj je započeo proslavom Dana općine Pitomača pa je u povodu toga u Knjižnici održano predavanje i izložba fotografija u povodu obilježavanja 45. godina stolnog tenisa u Pitomači.

Srpanj je započeo izložbom slika  Likovnog kluba “Duga” nastalih na likovnoj koloniji “Liko-fest” koja se je održala u sklopu proslave Dana općine Pitomača. A ujedno je 8. srpnja  započelo i „Ljeto u knjižnici“ uz pregršt novih naslova, a za sve uzraste, za sve prvašiće organizirana je akcija besplatnog učlanjenja pod nazivom “Prvašić sam”.

U rujnu Knjižnicu i čitaonicu posjetili su gosti iz Maribora, a također krajem mjeseca završeno je i „Ljeto u knjižnici“. Mjesec listopad obilježio je početak Mjeseca hrvatske knjige te je cijeli mjesec u Knjižnici bio aktivan. Tako je organiziran Nacionalni kviz, posjet Knjižnici predškolaraca, osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Također je krajem mjeseca održana i promocija knjige “Rane i ožiljci prošlosti” autora Pavla Bijuklije.

Studeni kao nastavak Mjeseca hrvatske knjige obilježila je izložba slika Matije Golubića pod nazivom „Tragom kreativnosti“ te radionica pod nazivom „Maštaonica“ na kojoj su sudjelovali učenici Područne škole Grabrovnica i učenici 3. i 4. razreda Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Zatim je održano i online predstavljanje knjige “Prehrana mladih sportaša” autorice i nutricionistice Vesne Bosanac čime je bio završen Mjesec hrvatske knjige. Prosinac je bio obilježen u blagdanskom duhu te je u tom stilu i održana izložba božićnih dekoracija Nade Lugarov pod nazivom „Božićna bajka“. 

– Izuzetno smo zadovoljni proteklom godinom u kojoj smo proveli mnogobrojne događaje za sve generacije i postigli sve zacrtane ciljeve. Ono najvažnije je svakako to zadovoljstvo vidljivo među našim korisnicima i posjetiteljima koji su prepoznali našu kvalitetu u svakom smislu. O kvaliteti naših događaja govori i to što smo već sredinom protekle godine bili popunjeni s događajima za 2023 godinu, i već sada postoje planovi i za 2024. Ovi sjajni rezultati nama su još jedan dodatni vjetar u leđa za napredak i razvitak naše knjižnice i knjižničnih usluga –  kaže knjižničarka Irena Gavrančić.

(www.icv.hr, ib)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content