Čađavački folkloraši sudjelovali na 20. smotri folklora i pokladnih običaja u Svetom Đurđu

Na poziv za sudjelovanje na 20. smotri folklora i pokladnih običaja pod nazivom ”U Varoš na poklade”, koji je uputila Kulturno-umjetnička udruga ”Franjo Ebling” iz Svetog Đurađa kod Donjeg Miholjca, bez dugo razmišljanja odazvali su se i članovi Kulturno-umjetničkog društva ”Podravina” Čađavica.

Smotra je održana 12. veljače 2023. godine u popodnevnim satima u Svetom Đurđu, a prethodio joj je kraći mimohod kroz samo mjesto.

Bilo je tu svega, spletova, igrokaza, pjesama, sve u narodnim nošnjama ali i u maskama kako to i dolikuje vremenu poklada. Osim čađavačkih ”kudovaca”, u programu su sudjelovali domaćin KUU ”Franjo Ebling” Sveti Đurađ (dječja i starija skupina), KUU ”Napredak” Podravski Podgajci, F. Štefić sa igrokazom pod nazivom ”Šamuka u svom filmu” i KUD ”Biseri slavonije” iz Beničanaca.

KUD ”Podravina” iz Čađavice predstavio se pjesmama i plesovima Posavine. U posavskim nošnjama izveli su vrlo zahtjevu koreografiju koja nije prošla neprimijećeno pred mnogobrojnom publikom, a koja ih je nagradila velikim aplauzom.

Još jednom su Čađavčani osvojili srca publike svojom mladošću, vedrinom, ali i brojem plesača koje ovo društvo okuplja, te tamburaša koji prate ovo društvo i bez kojih nastupi ne bi bili mogući.

– Kako su naši folkloraši po prvi puta sudjelovali na manifestaciji vezanoj za poklade, predstavili su se kao likovi iz računalno animiranog filma Gru i Malci, Minionsi. Voditelj KUD-a Igor Juran predstavio se kao Gru, dok su svi ostali članovi bili Minionsi. Budući da nije bilo puno vremena za pronalazak maski, ova ideja došla je od najmlađih članova KUD-a, a koju su svi prihvatili. Iako ne previše zahtjevna naišla je na vrlo pozitivno mišljenje ostalih sudionika smotre, a pogotovo najmanjih koji prate spomenuti film. Večer se završila ugodnim druženjem sa svim sudionicima smotre, razvila su se neka nova poznanstva i dogovoren je nastavka druženja. Domaćinima hvala na pozivu i ugodnom druženju – rekla je predsjednica KUD-a ”Podravina” Čađavica Valentina Predrevac.

(www.icv.hr, adf, žp; Foto: KUD ”Podravina” Čađavica) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content