Marko Pokupić i Monika Komar iz Vukosavljevice iskoristili demografsku mjeru: Općina Špišić Bukovica im darovala gradilište

Stambeno pitanje u većini slučajeva jedan je od najvećih problema s kojima se susreću mladi parovi. Ovaj veliki korak u posljednje vrijeme još je neizvjesniji jer cijene nekretnina danas “lete u nebo”. 

Kako bi svojim mještanima olakšali tu važnu životnu prekretnicu, Općina Špišić Bukovica odlučila je uvesti još jednu demografsku mjeru – mladim obiteljima daruje građevinska zemljišta. 

– Već par godina razmišljamo o mjerama i načinu na koji mi kao jedinica lokalne samouprave možemo pomoći mladim ljudima, a ujedno ih i zadržati na našem području. Sam okidač je bio popis stanovništva koji je, nažalost, samo pokazao ono što smo mi već s terena znali, a to je da općinu Špišić Bukovicu nije zaobišao pad stanovništva kao i cijelo područje Slavonije. Imajući u vidu trenutnu demografsku sliku općine, cilj nam je stvoriti bolje uvjete za mlade obitelji i spriječiti raseljavanje – rekao je načelnik općine Hrvoje Miler, dodajući da je ovo samo jedna od mjera koje će Općina provoditi u želji da zadrži što više mladih na svom području.

IMG 6976
Foto: K. Toplak

Javni poziv mladim obiteljima za dostavu prijava za korištenje mjera pomoći pri rješavanju stambenog pitanja na području općine Špišić Bukovica po prvi puta su raspisali prošle godine, a jedan od korisnika te mjere je i Marko Pokupić iz Vukosavljevice.

– Za mjeru sam saznao putem objave koju je općina Špišić Bukovica podijelila na društvenim mrežama i na web stranici Općine. Pošto se uskoro ženimo, zaručnica Monika Komar i ja smo donijeli odluku da nakon vjenčanja nećemo živjeti kod naših roditelja već pokušati kupiti ili izgraditi nešto svoje. Trenutna situacija na tržištu nekretnina i nije baš povoljna, a birajući između podstanarstva i mjesečne rate stambenog kredita odlučili smo se za stambeni kredit i izgradnju kuće – kaže Marko te ističe kako im je ova mjera itekako olakšala odluku za izgradnju kuće

– Smanjili smo vremenski i novčani trošak kupovine gradilišta. Gradilišta u ovom trenutku koštaju između 5 i 15 tisuća eura, ovisno o veličini i lokaciji. Također, oboje smo poslovno vezani uz naše selo tako da će nam izgradnja obiteljske kuće u blizini poslovanja pomoći i u privatnom i u poslovnom smislu – dodaje Marko.

Do zemljišta su, kako kaže, došli poprilično jednostavno, uz vrlo malo papirologije.

– Za prijavu na natječaj je bila potrebna dokumentacija poput preslike osobne, preslike diplome ili svjedodžbe, potvrda o nekažnjavanju, potvrda o mirovinskom stažu, nekoliko ispunjenih obrazaca i izjava. Potrebne potvrde sam preuzeo putem sustava e-građani, a obrasce i izjave sam preuzeo sa web stranice Općine te ručno ispunio. Prijava na natječaj je bila jednostavna i brza – kaže Marko te ističe kako je ovo odlična prilika za mlade koji žele svoj vlasati dom.

– Naravno da se raseljavanje neće spriječiti odmah, ali ovaj natječaj veliki je iskorak u demografskoj politici Općine i mislim da će provođenje ovakvih mjera uvelike pomoći u prestanku raseljavanja mladih iz Općine. Mladim obiteljima poručujem da iskoriste ovu priliku i na taj način si olakšaju rješavanje stambenog pitanja – dodaje Marko.

Trenutno Općina Špišić Bukovica daruje zemljišta u Vukosavljevici, a u planu je proširiti ponudu i na druga sela s područja općine.

Slika gradilista

– Naša želja je da u svakom naselju idemo s mjerom darovanja građevinskog zemljišta, ali trenutno jedino u naselju Vukosavljevici imamo zemljište s riješenim imovinsko-pravnim pretpostavkama za ovakvu mjeru. Jednako tako, sredinom godine u planu je ponovno raspisivanje Javnog poziva darovanja građevinskog zemljišta, kao i drugih javnih poziva za mjere propisane Programom, a to su financijska pomoć pri kupnji, ko i pomoć pri ulaganju i rekonstrukciji obiteljskih kuća ili stanova – kaže načelnik Miler te dodaje kako su ove godine povećali naknade za novorođenčad.

– Do sada je ta naknada iznosila dvije tisuće kuna, a u ovoj godini novopečeni roditelji za prvo dijete dobit će 400 eura, za drugo dijete 500 eura, a za treće i svako sljedeće dijete naknada će iznositi 600 eura – naglašava načelnik Hrvoje Miler, dodajući da svim ovim mjerama žele pokazati da misle na mlade mještane te žele općinu učiniti poželjnim mjestom za život i zasnivanje obitelji. 

(www.icv.hr, ib)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content