Širi se nova, vrlo uvjerljiva prevara mailom: Ministarstvo i policija upozoravaju građane

Čitatelj Indexa javio je o novoj vrlo uvjerljivoj online prevari koja kruži e-mailom, piše index.hr.

U moru svakodnevnih online prevara i lažnih mailova ova je vrlo uvjerljiva, pa čak i onim iskusnijim korisnicima interneta. Naime, čitatelj je spomenutom portalu javio da je jučer (četvrtak) dobio mail od pošiljatelja [email protected] koji, provjerili su, nije službeni mail sustava e-Građani, ali se kao takav predstavlja.

Izmišljena pomoć u stanovanju

U naslovu maila stajalo je “Potvrda o prihvaćanju automatskog zahtjeva za pomoć u stanovanju”, dok je u sadržaju pisalo da je “zahtjev za pomoć u stanovanju za 2023. godinu automatski odobren” prema “Zakonu o socijalnoj skrbi (»Narodne novine«, br. 18/22. i 46/22.)”. Naravno, pomoć u stanovanju ne postoji u hrvatskim zakonima, pa tako ni u Zakonu o socijalnoj skrbi, pa se već ovdje da naslutiti da je ovo prevara. Najbliže tome jest tzv. naknada za troškove stanovanja.

Vrlo uvjerljiva lažna stranica sustava e-Građani

No autori ove prevare dosta su se potrudili u drugom dijelu maila. Nakon što konstatiraju da je “nakon pregleda prihoda u prošloj godini utvrđeno da je ostvareno pravo na pomoć u iznosu od 250,89 €”, u mailu je priložen i QR kod te uputa za skeniranje istog “zbog sigurnosti korisnika” te lozinka.

Skeniranjem tog QR koda otvara se lažna web stranica sustava e-Građani, što se da iščitati iz same domene e-gradani.web.app. Podsjetimo, službena domena sustava e-Građani glasi gov.hr. Nadalje, na lažnom webu pojavljuje se mogućnost pristupanja u korisnički račun putem vjerodajnica te su navedene banke preko čijih tokena se inače pristupa pravom korisničkom računu u sustavu e-Građani.

I nakon toga, otvaranjem svake od njih vrlo uvjerljivo je izrađeno sučelje za pristup računu korištenjem tokena svake od navedenih banaka. Na kraju maila potpisano je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Oglasila se policija

Relativno brzo nakon što smo poslali upit policiji oko ove prevare, javili su nam se priopćenjem. Upozorili su sve ljude da je mail lažan te da ne otvaraju poveznice unutar njega.

– Danas je na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljena je lažna poruka naslova “Potvrda o prihvaćanju automatskog zahtjeva za pomoć u stanovanju” u potpisu koje se navodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U poruci se navodi odobrenje “zahtjeva za pomoć u stanovanju za 2023. godinu”. Upozoravamo sve primatelje navedene poruke da se radi o lažnoj poruci i da ju ne otvaraju niti da koriste poveznice unutar poruke. Pravo koje se u poruci navodi ne postoji u hrvatskom sustavu socijalne skrbi i radi se o prijevari. Savjetujemo da poruku obrišete i da na nju ne odgovarate”- piše u priopćenju policije.

I Ministarstvo poslalo upozorenje

Nakon policije, i iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike su upozorili na lažni mail o ostvarivanju prava na pomoć u stanovanju.

– Danas je na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljena je lažna poruka naslova ‘Potvrda o prihvaćanju automatskog zahtjeva za pomoć u stanovanju’ u potpisu koje se navodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U poruci se navodi odobrenje ‘zahtjeva za pomoć u stanovanju za 2023. godinu- izvijestili su iz Ministarstva.

Primatelje navedene poruke upozorili su da se radi o lažnoj poruci i da ju ne otvaraju niti da koriste poveznice unutar poruke.

– Pravo koje se u poruci navodi ne postoji u hrvatskom sustavu socijalne skrbi i radi se o prijevari. Savjetujemo da poruku obrišete i da na nju ne odgovarate- stoji u upozorenju iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content