Novi međunarodni uspjeh: Gradski muzej Virovitica jedini iz Hrvatske sudjeluje na izložbi “Kelti” u Austriji

Iznimno vrijedni keltski nalazi iz fundusa Gradskog muzeja Virovitica dio su velike izložbe “Kelti” na kojoj će biti prezentirani od 17. ožujka 2023. do 24. studenog 2024. godine u muzeju MAMUZ u Mistelbachu u Austriji.

Nalazi Gradskog muzeja Virovitica po svojim karakteristikama, osobito rijetkom nalazu kirurškog instrumenta, pripadali su grobu keltskog druida, a nađeni su na nalazištu Zvonimirovo – Veliko polje.

Grobovi druida, pripadnika visokog staleža keltskog naroda, nisu tako česti na nalazištima kasnog željeznog doba, zbog čega su virovitički nalazi iznimno cijenjeni. Izložba “Kelti” okupila je bogate nalaze, kao i stručne suradnike iz šest europskih država: Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske; kako bi prikazala najnovija arheološka otkrića u posljednjih 20 godina o životu Kelta.

Gradski muzej Virovitica jedini je predstavnik Hrvatske prilikom ove međunardne stručne suradnje. Veliki doprinos u poznavanju latenske kulture kao i uzbudljivi pristupi u izlaganju pozivaju na ispitivanje Kelta kao strane kulture te na promišljanje vlastitog identiteta, kao što su to činili i antički autori koji su oblikovali pojam “Kelti”.

(www.icv.hr, GMVT)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content