Od početka godine u Hrvatskoj pojeftinilo 299 proizvoda, evo koliko je poskupilo

Čak 299 proizvoda ima nižu cijenu u odnosu na kraj prošle godine, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Podaci su to iz aplikacije “Kretanje cijena” na koju tri trgovačka lanca dostavljaju svoje cjenike za proizvode iz potrošačke kartice. Cijena je porasla za 33 artikla, dok je 747 zadržalo svoju cijenu.

Ministarstvo podsjeća da je aplikativno rješenje “Kretanje cijena” pušteno u rad s glavnim ciljem da se građanima na jednom mjestu omogući uvid u kretanje cijena u trgovačkim lancima te usporedbu cijena u odnosu na 31. prosinac 2022. za ciljane kategorije proizvoda koji čine dio potrošačke košarice.

Aplikacija sadrži cijene tri trgovačka lanca, Konzuma, KTC-a i Tommy-ja, koji svakih 15 dana dostavljaju cijene za objavu. Ostali trgovački lanci koji posluju u Hrvatskoj nisu pristali na dostavu svojih cjenika.

– Nakon posljednjeg unosa podataka s cijenama važećim od 15. ožujka 2023., vidljiv je velik broj cijena za proizvode iz potrošačke košarice koje se prate na stranici “Kretanje cijena”, njih čak 299, koje su snižene u odnosu na 31. prosinca 2022. Od tih 299 sniženih cijena, samo ih je 19 akcijskih, dok su sve ostale redovne cijene, koje su snižene u odnosu na referentni datum 31. prosinca 2022. – ističu iz Ministarstva.

Navode da se na toj web stranici se transparentno mogu na lak način isfiltrirati i sva poskupljenja, pa tako posljednje ažurirano stanje na 15. ožujka 2023. u odnosu na 31. prosinca 2023. pokazuje kako su se u tri navedena trgovačka lanca povećale ukupno 33 cijene, od kojih se većina odnosi na sezonsko povrće za koje je standardno da cijena varira u odnosu na sezonsku dostupnost.

Također, ukupno je 747 cijena ostalo nepromijenjeno u odnosu na 31. prosinca 2022.

– ‘Kretanje cijena’ tako dokazano služi kao kontrolni i korektivni mehanizam koji štiti građane od neopravdanog podizanja maloprodajnih cijena, a svim poslovnim subjektima koji sudjeluju u projektu omogućuje da transparentno objave usporedive cijene s kraja prošle i iz 2023. godine – zaključuju iz Ministarstva.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content