U Podravskoj Moslavini održani 4. Korizmeni običaji pod nazivom “Oj, Isuse daj da pjevam”

U organizaciji KUD-a “Slavonac”, u Podravskoj Moslavini održani su 4. Korizmeni običajima pod nazivom “Oj, Isuse daj da pjevam”, na kojima je nastupilo osam kulturno umjetničkih udruga koje su se predstavile tradicijskim korizmenim jelima i napjevima.

Predstavljena su bila uglavnom prepoznatljiva slavonska jela uz izuzetak onih Zavičajnog kluba “Zagorec” iz Josipovca koji su predstavili svoja tradicionalna jela poput onih ”izvađenih” iz prirode- maslačak i kopriva te kukuruzni kruh, ječmena kaša i grah.

Domaći KUD Slavonac imao je stol prepun jela koja su prepoznatljiva za ovaj kraj u vrijeme korizme:

– Svaki stol u korizmi morao je na povišenom mjestu imati križ, svijeću u čaši s kukuruzom, krunicu i molitvenik. Na izložbi korizmenih jela bio je i jedan poseban molitvenik iz 1882. godine, zajedno s krunicom, a koji je bio i najstariji na našoj izložbi. Riječ je o rijetkom primjerku iz 19. stoljeća kojeg je donijela Ružica Tadijan iz KUD “Matija Gubec” Donji Miholjac– poručili su iz KUD-a Slavonac.

Nakon što je župnik Vladimir Škrinjarić blagoslovio korizmena jela, program je nastavljen u crkvi Rođenja BDM, gdje je održan križni put i koncert korizmenih pjesama. Uz KUD domaćina i KUD ”Matija Gubec” Donji Miholjac, na 4. Korizmenim običajima još su nastupili i predstavili Udruga žena “Cer” iz Crnca, Udruga žena “Josipovo”, HKUD “Biseri Slavonije” Beničanci, Rukotvorine Zdenci, KUD “Zdenac” Zdenci, Crkveni zbor iz Podravske Moslavine i Ženska pjevačka skupina “Šokice” – Udruge “Šokačka grana” iz Osijeka.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content