U Virovitici održana radionica na temu “Prevencija rodno uvjetovanog nasilja u kontekstu rada s mladima”

U sklopu projekta “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje” danas (četvrtak) je u Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici održana radionica na temu “Prevencija rodno uvjetovanog nasilja u kontekstu rada s mladima” za djelatnike u obrazovanju.  

Na samom početku, o projektu “Centar za podršku, savjetovanje i osnaživanje”, kojeg od studenog 2020. godine provodi Virovitičko-podravska županija u suradnji s Udrugom S.O.S Virovitica, a koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, rekla je Melita Sirovica, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb VPŽ.

– Današnja radionica namijenjena je djelatnicima u obrazovnom sustavu. Sam projekt vrijedan je više od 10 milijuna kuna, a uključuje različite aktivnosti i edukacije za sve djelatnike koji se bave žrtvama nasilja u obitelji. U okviru projekta osigurali smo stambeni prostor za zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji i drugog oblika nasilja, kapaciteta 11 korisnika. Projekt traje do 25. svibnja i u planu je još organizacija nekoliko edukacija – rekla je M. Sirovica.

Na radionici je prisutne u oblike i prepoznavanje rodno uvjetovanog nasilja među mladima te u preveniranje takvog nasilja uvela Iva Davorija, voditeljica edukativno-preventivnih programa iz Udruge S.O.S Rijeka. Kako postupati u slučaju rodno uvjetovanog nasilja nad i među mladima objasnila je Iva Čatipović, koordinatorica i savjetnica za pravna pitanja u riječkom S.O.S-u.

– Nasilje je na žalost danas jedan veliki društveni problem i apsolutno je preprisutno u svim razinama društva, pa tako među djecom i mladima. Ono što je posebno problematično da mladi i djeca, pokazuju istraživanja, često ne prepoznaju nasilje, pogotovo ono koje se događa u partnerskim odnosima. Ne prepoznaju kao takvo nego se ljubomora normalizira kao neko prihvatljivo ponašanje dok ono zapravo može biti znak upozorenja na potencijalno nasilje. Neki oblici nasilja su lakše prepoznatljivi, nego neki drugi. Fizičko nasilje je još uvijek najlakše prepoznajemo, međutim ono nikako nije jedino. Tu je i psihičko nasilje, ekonomsko, emocionalno nasilje i ono što je posebno danas prisutno kada se radi o mladima je činjenje svih ovih oblika nasilja negdje u virtualnom okruženju na što smo stavili naglasak– kaže I. Čatipović, te ističe kako je važno raditi na prevenciji bilo kojeg oblika nasilja.

– Jako je važno raditi na prevenciji i pokušati neke alate prevencije ponuditi, odnosno pokazati. Međutim, ako i kada prevencija ipak zakaže i ako i kada do nasilja dođe onda postoji pravni okvir kao reagirati, kome prijaviti i koje sve radnje treba poduzeti. Tu vrlo važnu ulogu imaju organizacije civilnog društva. Tako Udruga SOS Virovitica je prva u vašoj županiji kojoj se svatko može javiti, ali tu je i Zavod za javno zdravstvo koji isto pruža podršku, obiteljski centri i slično– dodaje.

Današnjoj radionici, uz brojne djelatnike u obrazovanju, nazočile su i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martina Bunić te predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica Desa Kolesarić.

(www.icv.hr, ib, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content