Udruga vinogradara i voćara „Sv. Ivan“ iz Špišić Bukovice u suradnji s TIC-om organizirala poučan izlet

Na području Virovitičko-podravske županije postoji pet udruga koje okupljaju proizvođače i štovatelje grožđa, vina, voća i pod raznim imenima svetaca svojih mjesta djeluju zavidan broj godina. Jedna među njima je i Udruga vinogradara i voćara Sveti Ivan iz Špišić Bukovice.

Ova Udruga pokazuje veliki interes za edukacije i učenje te u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom u Virovitici kroz cijelu godinu organiziraju tematska druženja. Svake godine pred berbu na njihovom vidikovcu skupljaju se članovi i ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica održi im predavanje o izazovima s kojima će se susretati u berbi i na što trebaju obratiti pažnju. Nakon završene berbe, ponovno u tom sastavu se okupljaju i traže degustaciju proizvedenih vina i ocjenu svog rada. Vrlo su otvoreni za svaki savjet, učenje, korekcije i na koncu, sve to se vidi u njihovom vinu.

Ove godine na zadnjem predavanju rodila se ideja o jednodnevnom izletu kojim bi nešto novo vidjeli i nešto novo naučili. Na prijedlog ravnateljice Tehnološko-inovacijskog centra Virovitice Ivane Nemet, organiziran je odlazak u susjednu Osječko-baranjsku županiju i dogovoren je obilazak tvornice bačava u Našicama i obilazak vinarije u Feričancima – Vinarija Enosophia tvrtke Osilovac d.o.o., od prije poznate kao vinarija Feravino.

U petak, 17. ožujka, svi članovi su se okupili pred tvornicom Auric Barrels d.o.o. u Našicama i pod stručnim vodstvom voditelja proizvodnje Darkom Prevolšekom i direktoricom prodaje Melitom Rumbak obišli cijelu proizvodnju materijala za izradu bačava i proizvodnju bačava. U proizvodnom pogonu imali su prilike vidjeti savijanje bačava, tostiranje barrique bačava i finalizaciju proizvoda. Nakon obilaska bačvarije, uputili su se u Feričance gdje su po planu puta najprije obišli proizvodni pogon vinarije. U obilasku vinarije upoznali su suvremenom tehnologijom proizvodnje bijelih i crnih vina, a imali su priliku vidjeti i tankove za proizvodnju pjenušavih vina Charmat metodom. Kroz Vinariju Enosophia stručno vodstvo bila je Jenette-Marija Šimić, marketing i PR u tvrtki Osilovac doo. Nakon obilaska proizvodnog pogona, organizirana je degustacija vina u Starom podrumu, podrumu koji je smješten na samom ulazu u mjesto Feričanci i unutar kojeg su mogli vidjeti preko 200 barique bačava. Od vina je dano na degustaciju pjenušac Nice to see you, zatim graševina Trs No 5, Dika Sinergo bijeli- izvrsnu kupažu bijelih sorata vina, Ruby fusion, kupažu crnih sorata koja se od izlaska na tržište okitila već brojnim nagradama te najnagrađivanije vino među ponuđenim, čuvena Frankovka Miraz iz 2018. godine. Ovom degustacijom članovi udruge su uvidjeli razlike koje imaju kod svojih vina i naučili koliko je terroir bitan u stilistici vina.

Nakon završene degustacije, vinarima je upriličena šetnja do Ergele Feričanci gdje su imali prilike vidjeti izuzetno vrijedne primjerke kraljevskih nizozemskih toplokrvnih konja. Također su upoznati s događajem koji se organizira u Feričancima, a to je CAN-A Feričanci međunarodno natjecanje u vožnji jednoprega, dvoprega i četveroprega.

Nakon Ergele, članovi udruge otišli su u vinograd i u predivnoj vincilirskoj kući na vinogradskoj poziciji Goveđa glava, imali su upriličen ručak i uživanje u vinima, izvrsnom vremenu i društvu.

(www.icv.hr, in; foto: I. Nemet)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content