Izvrstan projekt “E baš hoću biti poduzetnik”: S više od 130 tisuća eura podržan od strane Islanda Lihtenštajna i Norveške,

Razvoj projekta “E, baš hoću biti poduzetnik” skraćenog naziva HobIT, započeo je zahvaljujući želji jednog učenika, člana školske zadruge Marvac iz Levanjske Varoši, a čija rečenica je glasila: “Mama, kupi mi šivaći stroj”.

Od tada je počelo poduzetničko putovanje za nastavnike iz triju osnovnih škola, a onda posljedično i za njihove učenike. Još u kolovozu 2022. godine provedene su prve edukacije u sklopu projekta, a od tada su nastavnici prošli kroz 3 ciklusa edukacija koje su uključivala teme inovativnog poduzetništva u zajednici, razvijanja poduzetničkih vještina i razvoj školskih ekoloških hortikulturnih vrtova.

Projekt je okupio partnere iz tri osnovne škole; Osnovnu školu “Silvije Strahimir Kranjčević” iz Levanjske Varoši, Osnovnu školu “Antunovac”, Osnovnu školu “Šećerana” te Zakladu Slagalica uz Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Hrvatski savez učeničkih zadruga i Visoku školu za zeleni razvoj iz Norveške.

– Drago mi je što smo okupili partnere koji svojim doprinosom mogu ojačati naše zajednice, ali i pokazati kako kroz inovativni pristup u odgoju i obrazovanju učenika možemo pokrenuti neke nove modele i prakse učenja – istaknula je Nataša Šego, ravnateljica škole iz Levanjske Varoši.

Projekt HobIT usmjeren je na unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u trima osnovnim školama.

Kroz edukacije o poduzetništvu, trening za trenere “Pogledaj – Napravi – Pouči” čiji sadržaj je prilagođen specifičnim potrebama zajednica, izradom demonstracijskih vrtova učeničkih zadruga te razvojem novih edukacijskih materijala, ojačat će se kompetencije učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika u području poduzetništva te osigurati prijenos i prilagodba metoda i praksi podučavanja poduzetništva u ruralnim sredinama.

Izrada novih edukacijskih materijala odnosi se na razvoj školskih ekoloških hortikulturnih vrtova i njihovo uključivanje u rad učeničkih zadruga te razvoj zadrugarstva kao važnog poduzetničkog modela prikladnog za osnovnoškolski odgojno-obrazovni program.

Nastavnici triju škola, uz mentorsku podršku profesorica Oberman-Peterka, Delić i Perić s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, radili su na pripremi nastavnih materijala za blok sate koji uključuju razvoj poduzetničkih vještina, a u pripremi je i priručnik o razvoju školskih ekoloških hortikulturnih vrtova kojeg, kao praktični primjer primjene poduzetništva u školskim zadrugama, priprema profesorica Tolić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka.

Nastavni materijali pripremljeni u sklopu projekta bit će prilagođeni učenicima s posebnim obrazovnim potrebama kao i nadarenim učenicima

U tijeku je i postavljanje hortikulturnih vrtova u školama koji uključuju izradu visokih gredica i sadnju sjemena različitih vrsta paprike i rajčice koje je uskoro spremno za presađivanje u novo izgrađene uzdignute vrtove.

Projekt “E, baš hoću biti poduzetnik” podržan je sa 1.007.611,82 kuna financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EEA financijskog mehanizma.

Cilj projekta je unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content