Gradonačelnik Đurđevca Janči najavio: Radovi na uređenju glavnog gradskog trga kreću nakon Picokijade

Gradonačelnik Hrvoje Janči najavio je radove koji slijede na području grada i prigradskih naselja, ali je i otkrio kada kreću radovi na uređenju glavnog gradskog trga.

Projekt uređenje trga jedan je od prioriteta u ovoj godini, a kako radovi ne bi ometali jednu od najvećih kontinentalnih manifestacija u Hrvatskoj, dinamika radova posložena je tako da će prvi radovi krenuti tek u srpnju nakon što se održi Picokijada.

– U pripremi je i nabava za izvođača radova na uređenju trga pa još uvijek nije poznat točan trošak obnove. Za uređenje Trga svetog Jurja uspješno smo osigurali 400 tis. eura, odnosno tri milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čime će naš udio u predviđenoj obnovi biti znatno smanjen – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Kako će radovi vjerojatno otežati poslovanje ugostitelja, uslužnih djelatnosti i drugih poduzetnika čiji su poslovni prostori smješteni na središnjem gradskom trgu, oni će u cijelosti biti oslobođeni svih gradskih davanja za vrijeme trajanja radova, a dinamika samih radova pokušat će se prilagoditi njihovim djelatnostima na način da se pokuša što manje utjecati na njihovo poslovanje. Cilj je da se većina radova završi do kraja godine, a da cijeli trg bude u potpunosti obnovljen do idućeg Dana grada – rekao je gradonačelnik.

– Stalno nastojimo izlaziti u susret našim ugostiteljima, malim obrtima i poduzetnicima pa i ova mjera ide u tom smjeru. Svjesni smo da će se izvođenje radova odraziti na njihovo poslovanje pa im i na ovaj način želimo izaći u susret, a od obnovljenog trga će zasigurno i oni imati koristi jer ćemo dobiti željenu vizuru samog središta grada – zaključio je Janči.

Središnji trg Grada ima površinu veću od 3.500 m2, a planira se ozeleniti zasađivanjem 3 uzdignute zelene površine kako bi se osigurao hlad. Ukupno će biti posađeno 77 stabala autohtonih sorti drveća te trajnica na površini od 880 m2, kao i grmlja na 440 m2. Uz navedene zelene površine postavit će se mala komunalna infrastruktura koja obuhvaća klupe i koševe za smeće. U planu je i na mjestu stare fontane izgraditi novu i veću fontanu koja će svojim izgledom privlačiti ljude na okupljanje i druženje u hladovini parka. Navedenim aktivnostima smanjit će se negativni utjecaji klimatskih promjena te pridonijeti stvaranju zelenog grada.

– U planu je i obnova dijela trga uz crkvu svetog Jurja sve do Poduzetničkog inkubatora, a za taj dio očekujemo potporu kroz sufinanciranje projekata zelene obnove za koje također postoje natječaji za povlačenje europskih sredstava – rekao je gradonačelnik.

(djurdjevac.hr) 

Gradonačelnik Janči najavio: radovi na uređenju glavnog gradskog trga kreću nakon Picokijade

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content