Harmonika na drugačiji način: Devedesetak izvođača na koncertu za 137. rođendan Glazbene škole Jan Vlašimsky

Kako neke od najpoznatijih pjesama (Trag u beskraju, Đođi, Meni trebaš ti, Zar više nema nas…) uz koje odrastaju generacije zvuče kad ih izvodi orkestar i harmonika, pokazali su večeras (subota) na šetnici ispred Gimnazije učenici i mentori triju škola, iz Virovitice (Glazbena škola Jan Vlašimsky), Vinkovaca (Glazbena škola Josipa Runjanina) i Poreča (Umjetnička škola Poreč).

Koncert “U mom gradu” okupio je devedesetak izvođača u okviru projekta “VIVIPO” (Virovitica-Vinkovci-Poreč), kojim su publici predstavili harmoniku na jedan drugačiji način. Ovim koncertom virovitička škola proslavlja ujedno i 137. obljetnicu postojanja.

IMG_6708

-Željeli smo pokazati svu raskoš harmonike kao instrumenta i popularizirati ga među mladima. Pokazati da nije samo ‘narodni’ instrument, već da se njime može odati počast i svim onim glazbenim velikanima koji danas više nisu s nama, no njihovi hitovi i dalje žive, poput Olivera Dragojevića, Massima, Dine Dvornika, Arsena Dedića i Akija Rahimovskog – naglasio je ravnatelj virovitičke Glazbene škole Damir Mihaljević.

Ravnateljica Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca Dinka Peti zahvalila je publici na dolasku i naglasila ljepotu ne samo harmonike kao instrumenta, već i suradnju škola koje su zajednički stvorile jedan orkestar i pravu simfoniju sklada, zajedništva i promocije kulture u tri grada, rekla je.  

Idejna voditeljica projekta koji traje već petu godinu je Beatrica Šušak, inače pročelnica harmonikaškog odjela i nastavnica harmonike i harmonikaškog orkestra GŠ Jan Vlašimsky, Virovitica. Večeras je, uz kolege dirigente, Blanku Brlić i Adama Korugu, publiku povela kroz prekrasan koncert na kojem je svaka izvedba bila nagrađena srdačnim pljeskom, a mnogima otkrila i neke nove, dosad nepoznate talente na pozornici.  (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content