Osnovna škola Đurđevac u potpunosti energetski neovisna: Počinju radovi na ugradnji dizalice topline

Osnovna škola Đurđevac će se već od sljedeće školske godine grijat pomoću dizalice topline.

Nakon što je završena sezona grijanja već idući tjedan će krenuti i prvi radovi na ugradnji dizalice topline u našoj školi, a dizalica topline će biti smještena u postojeću kotlovnicu škole.

Ugradnjom dizalice topline postignut će se energetska neovisnost, a riječ je o sustavu koji je namijenjen grijanju, hlađenju prostora i pripremi tople vode. Za svoj rad koriste raspoložive, besplatne, obnovljive izvore energije i izvrsno su ulaganje koje se ubrzo isplati. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je oko 140 tisuća eura, a Grad Đurđevac planira projekt prijaviti na raspisane natječaje.

Podsjećamo da je Grad Đurđevac prethodno energetski obnovio školu, ugrađena je nova stolarija, zamijenjeno krovište, postavljena je termo fasada, a nedavno je izgrađena i solarna elektrana na dvorani škole, tako da je ovo samo nastavak provođenja tzv. zelenih projekata.

-Ovaj projekt potvrđuje orijentiranost Grad Đurđevca prema obnovljivim izvorima energije, povećanju energetske učinkovitosti i zaštiti okoliša. Osim što osiguravamo uštede u potrošnji energije proizvedene iz fosilnih goriva, osiguravamo i energetsku neovisnost naših ustanova i tvrtki o vanjskim sustavima kao i cijenama energenata koje neprekidno rastu, a na što ne možemo utjecati – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te je dodao da je energetska neovisnost cilj je koji je zacrtan i u gradskoj strategiji.

(djurdjevac.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content