U Dinjevcu po prvi puta održana manifestacija „Kosu v ruke i kosimo bez muke“: Titulu najbolji kosca odnijela ekipa KUU Voćin

U organizaciji Udruge žena Dinjevac, Općine Pitomača i Turističke zajednice općine Pitomača jučer (nedjelja) je u Dinjevcu po prvi puta održana manifestacija pod nazivom “Kosu v ruke i kosimo bez muke”.

Ovom manifestacijom Udruga žena Dinjevac s Hrvatskim folklornim društvom “Sesvečice”, Udrugom umirovljenika Hrvatske općine Pitomača, KUD-om “Podravka” Starogradački Marof, Kulturno-umjetničkom udrugom Voćin, Udrugom žena Repaš i Udrugom žena hrvatsko srce iz Ždale vratila se u prošla vremena te prikazala već pomalo zaboravljen običaj – ručnu košnju trave.

– Ovakvu vrstu manifestacije smo održali po prvi puta, ali uz veliku podršku, kako Općine Pitomača, tako i Turističke zajednice. Nadam se da će ovo postati tradicionalna manifestacija gdje prikazujemo kako su nekada ljudi živjeli na selu kada nije bilo moderne mehanizacije nego se sve kosilo ručno. Sretna sam da smo održali ovakvu manifestaciju, da su se odazvala i društva i moji dragi mještani te se tako prisjetili kako su oni to nekad radili kad su bili mladi – rekla je Svetlana Bastalić, predsjednica udruge žena Dinjevac

Manifestaciju su došli podržati, ali i okušati se u košnji, predsjednik Općinskog vijeća Pitomača Rikard Bakan, zamjenik načelnika općine Pitomača Marin Aragović, direktorica TZ općine Pitomača Ivona Pankaz, ali i saborska zastupnica Vesna Bedeković.

– Ovo je jedna sjajna manifestacija. Ovdje sam dugo radila i uvijek mi je drago doći u Dinjevac i sresti drage prijatelje, učenike i roditelje. Košnja je jedan od naših starih tradicijskih običaja i sve ovo potiče nostalgiju za nekim starim vremena, ali potiče i ponos za čuvanje običaja i tradicije osobito danas kada je mehanizacija preuzela sve. No, drago mi je da se kroz ovakvu manifestaciju možemo prisjetiti kako je to nekada bilo, da ovi stari pokažu mladima kako se radilo i tako se zapravo i tradicija prenosi na mlađe naraštaje – kaže Bedeković.

Manifestacija, koja je bila i natjecateljskog duha, okupila je vrijedne ekipe, a ocjenjivalo se vrijeme i kvaliteta košnje, bodrenje, brzina ispijanja, narodna nošnja te kvaliteta kose. Najbolji među pet ekipa bila je ekipa KUU-a Voćin, drugo mjesto je pripalo HFD „Sesvečice“, dok je treće mjesto osvojila ekipa Udruge umirovljenika Hrvatske općine Pitomača.

Nakon natjecateljskog djela, gostujuće udruge sve prisutne razveselile su svojim tradicionalnim pjesmama i plesom svojeg kraja, a ni ova manifestacija nije prošla bez tradicionalnih kolača i domaćih lepinja.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content