U povodu Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama, u virovitičkoj knjižnici otvorena izložba fotografija Udruge Jaglac

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” iz Orahovice, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica, na Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama organizirala je izložbu fotografija pod nazivom “Stavi naočale, promijeni pogled”.

Na početku su sve prisutne pozdravili ravnatelj Knjižnice Robert Fritz i predsjednica Udruge Đurđa Šimatović, dok je izložbu službeno otvorio zamjenik župana virovitičko-podravskog Marijo Klement.

Autorica fotografija Ivona Žagar, voditeljica poludnevnog boravka u Udruzi Jaglac, otkrila je smisao izložbe.

– Cilj kroz fotografiranje je bio prezentirati sve u drugačijem svjetlu, zapravo u onom svjetlu u kojem oni nisu svakodnevno prikazani. Fotografije ih prikazuju u svakodnevnim aktivnostima, no na način da otkrivaju neku svoju drugu stranu. Kod svih njih sam pokušala pokazati tu stranu koja se ne prepoznaje, jer društvo ih često vidi samo kao osobe s invaliditetom i ništa više, ali zapravo oni su itekako puno više i ima toliko toga u njima. Presretna sam što imam mogućnost raditi s njima. Oni su posebni ljudi i zavrijedili su biti prihvaćeni u ovom društvu – rekla je Ivona Ž.

Na dan osoba sa intelektualnim teškoćama govorila je i voditeljica programskih aktivnosti udruge “Jaglac” Lidija Stojković koja je istaknula kako svaka osoba jednako vrijedna i ima pravo na svoje dostojanstvo.

– Izložbu smo otvorili danas, na Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama kako bi ukazali da živimo u društvu koje uvijek prvo vidi teškoću, ne vidimo potencijal i druge talente. Ovim fotografijama smo htjeli istaknuti da je svaka osoba, bez obzira na teškoće, jednako vrijedna, ima svoje dostojanstvo, svoje jake i slabe strane. Fotografije pokazuju individualizirani pristup gdje svatko nešto drugo voli i svatko je u nečem drugom jak. Važno je naglasiti da su fotografije nastale u sklopu našeg poludnevnog boravka, koji je nažalost jedini na našem orahovačkom području, pa i šire – rekla je Lidija S.

Izložba će u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica biti otvorena do 21. svibnja.

(www.icv.hr, mb, ib, Foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content