U Virju u probni rad puštena solarna elektrana: INA postala proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora

Svečanim puštanjem u probni rad solarne elektrane Virje INA postaje komercijalni proizvođač električne energije i potvrđuje predanost tranziciji prema obnovljivim izvorima energije. Otvorenju solarne elektrane prisustvovali su dužnosnici regionalne i lokalne uprave, predstavnici KONČARA, HEP-a te Nadzorni odbor i Uprava Ine.

Inina solarna elektrana Virje druga je najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, instalirane snage 10,2 MW, priključne snage 9 MW, u koju je ugrađeno 18.670 solarnih panela. Godišnja očekivana proizvodnja električne energije koja se isporučuje u mrežu iznosit će 12.225 MWh. Kada se u sljedećim mjesecima u rad pusti i druga solarna elektrana koju INA gradi, SE Sisak, INA će u elektroenergetsku mrežu godišnje isporučivati oko 16.000 MWh električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno dovoljno za prosječnu godišnju potrošnju gradova poput Makarske ili Jastrebarskog.

– Puštanjem u rad prve naše solarne elektrane ispisujemo povijest Ine i činimo iskorak u zeleniju i održiviju budućnost našeg poslovanja. INA ulaže velike napore kako bi nadogradila tradicionalni lanac vrijednosti raznim isplativim projektima obnovljivih izvora energije. Uskoro planiramo u rad pustiti i našu solarnu elektranu u Sisku, a vjerujem da ćemo vrlo brzo govoriti i o Ininim uspjesima u geotermalnoj energiji. Želimo među prvima proizvoditi i zeleni vodik za tržište, nastaviti razvijati projekte trajnog skladištenja ugljikova dioksida u naša naftna ležišta koje provodimo već skoro cijelo desetljeće, a ispitujemo i potencijale vjetra na Jadranu. INA može uspješno odgovoriti na izazove zelene tranzicije i doprinijeti postizanju ciljeva održivosti Europske unije i Republike Hrvatske. Našim projektima to dokazujemo – izjavio je Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine.

Peter Ratatics
Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

Koprivničko-križevački župan Darko Koren iskazao je zadovoljstvo ovom investicijom.

– Koprivničko-križevačka županija podržava investicije u energetskom sektoru, posebno u obnovljive izvore energije, te čestitamo tvrtki INA na ovom povijesnom koraku proizvodnje električne energije, kao i Općini Virje koja ima drugu najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj. Važno je istaknuti uspješnu suradnju općine, županije i tvrtke INA dugu više od 40 godina koja iznimno pozitivno utječe na razvoj lokalne zajednice i standard života mještana, a time i na razvoj cijele županije. Svima uključenima želim mnogo uspjeha u radu – rekao je župan koprivničko-križevački Darko Koren.

Projektiranje i izgradnja solarne elektrane Virje trajalo je oko godinu dana, a elektranu je za Inu gradila domaća tvrtka KONČAR – Inženjering koja je odabrana na međunarodnom natječaju. U elektranu je ugrađena KONČAREVA oprema i softver domaće, hrvatske proizvodnje. Ista tvrtka gradi i Ininu solarnu elektranu u Sisku.

paneli
Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

– Ovaj uspjeh još je jedan dokaz KONČAREVIH kompetencija u provedbi složenih EPC projekata s obzirom na to da su se pri izgradnji elektrana primjenjivala najnovija tehnološka rješenja, uključujući našu platformu PROZA NET, okosnicu digitalizacije postrojenja. Zahvaljujem našim partnerima iz Ine što su to prepoznali i poklonili nam povjerenje, čime su nam omogućili da zajednički osiguramo vrijedne nove reference za daljnji razvoj ovog važnog poslovnog segmenta, značajnog za uspješnu provedbu zelene tranzicije – poručio je predsjednik Uprave KONČARA Gordan Kolak.

Inin iskorak u obnovljive izvore energije dio je razvojnih smjernica kompanije koje su usklađene i sa strategijom MOL Grupe „Shape Tomorrow 2030+”, u kojoj INA ima važnu ulogu.

(INA)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content