Gradski muzej Virovitica ugošćuje izložbu “Avari i Slaveni južno od Drave”, otvorenje u petak, 16. lipnja

U petak, 16. lipnja u 19:30 sati, u Gradskom muzeju Virovitica bit će otvorena izložba pod nazivom “Avari i Slaveni južno od Drave”, koja je nastala u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci.

Ova izložba posjetiteljima pruža uvid u materijalnu i duhovnu ostavštinu dviju ranosrednjovjekovnih populacija, Avara i Slavena, koji su naseljavali južnu Panoniju od 6. do 9. stoljeća.

U izložbenom prostoru posjetitelji će moći razgledati materijal iz ranosrednjovjekovnog razdoblja s područja kontinentalne Hrvatske, s kratkim osvrtom na Dalmaciju, Istru i Primorje. Izložbeni materijal podijeljen je u nekoliko tematskih cjelina kao što su: naselja, gospodarstvo, zanati, iznimni nalazi, žene, duhovni život, ratnici, groblja, pogrebni običaji i kulturni utjecaji te Avarski arheološki nalazi na istočnoj obali Jadrana.

Osim navedenog, posjetitelji će moći vidjeti arheološke nalaze avarskog naroda s lokaliteta virovitičkog područja. Riječ je o nalazima ratničke opreme, dugom željeznom maču i vrhu koplja koji datiraju krajem 8. ili početkom 9. stoljeća te su pronađeni 50-ih godina prošlog stoljeća u potoku Dabrovica pokraj općine Suhopolje.

Od nalaza s područja Virovitičko-podravske županije, posjetitelji će imati priliku vidjeti i srebrne nalaze iz Čađavice kraj Slatine koji su dio stalnog postava Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu. Spomenuti nalazi govore o bogatstvu ranosrednjovjekovnog prostora Virovitičko – podravske županije.

(www.icv.hr, mb, sb)

avari i slaveni pozivnica gmvt

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content