U Markovcu Našičkom održana 39. smotra slovačkog folklora u Republici Hrvatskoj: Kroz nastupe prikazano bogatstvo kulture i običaja Slovaka

U subotu, 3. lipnja u Markovcu Našičkom održana je 39. smotra folklora na kojoj je uz pjesmu i ples publika uživala u kulturi i običajima iz raznih krajeva Hrvatske koje su folkloraši donijeli na najbolji mogući način.

Smotri su u prepunoj Drevenici, uz članove SKUU Franjo Strapač i Matice Slovačke, nazočili i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, direktorica Turističke zajednice grada Našica Ines Resler, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra i drugi.

Predsjednica Matice Slovačke Markovac Našički, Branka Baksa, rekla je kako su članovi SKKU Franjo Strapač i Matice Slovačke posebno počašćeni što su ove godine domaćini 39. smotre slovačkog folklora Republike Hrvatske koje se ovaj vikend predstavlja u Markovcu.

-Predstavit će se deset Matica Slovačkih od ukupno 15 i jedno Hrvatsko društvo iz Podgorača. Obzirom da slavimo 50. obljetnicu folklora i 30. Matice Slovačke, očekujemo veliki broj posjetitelja i nadamo se da će i sudionici, pjevači i svirači biti zadovoljni našom organizacijom jer su Markovac i Našice uvijek bili dobri domaćini i nadam se da će tako i ostati. Danas će se predstaviti 11 folklornih skupina s više od 250 sudionika, dok će se u nedjelju na obljetnici predstaviti sedam skupina i Osnovna škola kralja Tomislava s 300 sudionika, tako da će ovaj vikend u Markovcu biti upisan u povijest za Markovac i sam grad Našice – rekla je Baksa.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasio je kako je ovo 39. Smotra Saveza Slovaka u Markovcu, koji je jedan od centara Slovaka u Rebublici Hrvatskoj.

– Ove godine slavimo i 30. obljetnicu Matice Slovačke u Markovcu i 50. obljetnicu SKUU Franjo Strapač, što možemo spojiti i s Danom grada i 794. rođendanom Našica i stvarno je danas lijepo biti u Markovcu i zahvaliti svim sudionicima koji su došli iz cijele Hrvatske, a posebno se zahvaljujem Branki koja je dala cijelu sebe u sve ove manifestacije, ali i Vesni Budoš, predsjednici SKUU-da, kao i Vladimiru Bileku koji je veliki prijatelj Grada Našica – rekao je Kašuba.

Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka u Rebublici Hrvatskoj istaknuo je kako su u ova dva dana Slovaci iz cijele Hrvatske stigli u Markovac, dok ih je Vladimir Bilek opisao kao jednu od najboljih manjina koje čuvaju svoj jezik, tradiciju i kulturu.

– Slovački folklor je dinamičan i veseo i vjerujem da su svi koji su bili ovdje doista uživali. Na poziv kulturno-umjetničkog društva iz Jelisavca došao sam ovdje i na nastup, a na ovoj bini sam plesao posljednji put 2006. godine – rzaključio je Bilek.

(www.icv.hr, eš, foto: E. Šubić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content