Vatrogasna zajednica općine Pitomača obilježila 30 godina postojanja

Vatrogasna zajednica općine Pitomača danas (nedjelja) je svečano proslavila 30 godina postojanja. Na svečanom obilježavanju prisustvovala su sva Dobrovoljna vatrogasna društva s područja općine Pitomače te gosti.

Proslava je započela povorkom vatrogasaca i vatrogasnih vozila kroz Pitomaču i svečanom sjednicom, na kojoj su prisustvovali saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, ispred Hrvatske vatrogasne zajednice RH, zapovjednica županijske Vatrogasne zajednice Mateja Fras Venus.

Prisutnima se na početku obratio predsjednik Vatrogasne zajednice općine Pitomača Željko Palković.

– Na temeljima dobrovoljnog vatrogastva i nekolicine entuzijasta 18. srpnja 1993. osnovana je Vatrogasna zajednica općine Pitomača. Proteklih 30 godina članovi svih saziva skupština svojim radom i upornošću doprinijeli su razvoju i stvaranju ove naše zajednice koja je na ponos cijeloj našoj županiji, a i šire. Naša zajednica provodi sve djelatnosti u zaštiti od požara, provođenju preventivnih mjera, gašenja požara, spašavanja ljudi, imovine, pružanja tehničke pomoći, osposobljavanje i usavršavanje svakog člana. Oscilacija članova u dobrovoljnim vatrogasnim društvima je uvijek prisutna, ali kako kroz povijest, tako i danas, slovimo za najbrojniju i najveću vatrogasnu zajednicu u Virovitičko-podravskoj županiji – rekao je predsjednik Palković te zahvalio svima na predanom trudu, radu i podršci u ovih 30 godina.

IMG 1161 Custom

Čestitke im je uputio i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić.

– Drago mi je vidjeli koliko vas ima, koliko ima djece, ali i vozila i opreme. I tu se vidi napredak koji je sve veći iz godine u godinu. Šesnaest godina sam na čelu Općine i proračun je tada za izdvajanje vatrogascima bio 160 tisuća kuna, a danas, odnosno prošle godine, izdvojili smo preko milijun kuna za vatrogastvo i sigurno da to nije mala stvar. No, prvenstveno ne treba se zahvaljivati niti meni niti županu, nego se mi trebamo zahvaliti vama jer kada god je trebalo, kada god smo vas zvali, bili ste na raspolaganju. Uvijek ste na dohvat ruke svojoj općini, ali i susjednim mjestima. Zajedno sa svima vama možemo ići naprijed – rekao je načelnik Grgačić.

IMG 1168 Custom

U ime Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije prisutnima se obratila zamjenica predsjednika Mateja Doner.

– Izuzetno sam ponosna s obzirom na to da vi činite pola naše županije. Vatrogastvo je jedna velika ljubav, imate 11 kuća pod jednim krovom. Važno je osvijestiti zašto smo ovdje, a to je prije svega ljubav. Mislim da su u današnje vrijeme te osnovne vrijednosti pobrkane s obzirom na vrijeme, posao, obitelj. Nemojte zaboraviti da prvenstveno ovo činimo iz ljubavi i da prvenstveno sve što činimo za našu zajednicu daje dobrobit nama, ali isto tako cijeloj zajednici. I ono što je najvažnije što s našom zajednicom možemo ostvariti velike ciljeve. Čuvajte svoje temelje i nastaviti graditi zajedništvo koje imate – rekla je Doner te čestitala na 30 godina djelovanja Zajednice.

IMG 1211 Custom

Pohvalu i čestitke uputio je i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

– Znamo da vatrogastvo na području općine Pitomača traje puno duže, a osobito po obljetnicama koje imaju vaša dobrovoljna vatrogasna društva, ali i po tome da gotovo nema kuće koja nije imala barem jednog vatrogasca i to je ono lijepo što prenosite s generacije na generaciju. Ponosan sam na sva naša vatrogasna društva u županiji zbog toga što, osim spašavanja ljudi, gašenja požara, radite na svim drugim aktivnostima i sigurno da su vatrogasna društva nositelji javnog i društvenog života u svim manjim mjestima naše županije, a to je pogotovo vidljivo ovdje na području općine Pitomače. Svoje živote stavljate u drugi plan kada je najpotrebnije, a svojim rezultatima u svim područjima slobodno mogu reći da spadate u sam vrh Hrvatskog vatrogastva. Čestitam vam na izuzetnom napretku na što svi možemo biti ponosni i vjerujem da će te tako raditi i ubuduće – rekao je župan Andrović.

IMG 1216 Custom

U ime Hrvatske vatrogasne zajednice, obratila se Mateja Fras Venus, zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije.

– Vatrogastvo na ovom području traje puno duže, počevši od osnivanja najstarijeg društva s područja općine DVD-a Pitomača, koje sljedeće godine slavi 130 godina postojanja. Vatrogastvo općine Pitomače nije samo u vrhu vatrogastva Virovitičko-podravske županije, nego zahvaljujući upravo našim Biserima i DVD-u Turnašica, ona je u vrhu Hrvatske vatrogasne zajednice. Za vatrogastvo naše općine, naše županije se pročulo diljem lijepe naše, ali i šire. Koliko god bilo teško vi i dalje odvajate svoje slobodno vrijeme za vatrogastvo i doprinosite kvaliteti vatrogastva jer vatrogastvo svi mi živimo, to je naša tradicija i obitelj i prenošenjem s koljena na koljeno vatrogastvo može živjeti i dalje – rekla je Fras Venus.

IMG 1217 Custom

Čestitke je uputila i saborska zastupnica Vesna Bedeković.

– Zaista sam ponosna što moja Pitomača ima najjaču Vatrogasnu zajednicu u našoj županiji. Vatrogastvo ima dugu tradiciju, 1894. je negdje povijesna godina i točka korijena vatrogastva u našoj općini. Suvremeno vatrogastvo danas, osim humane djelatnosti, jedna je profesionalan djelatnost koja čini sustav domovinske, državne sigurnosti. Stasalo je na tradiciji, a vatrogastvo se očuvalo prije svega zahvaljujući dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja su stasala na obiteljima i na tradicijskim vrijednostima, vjeri u Boga i na vjeri u sve ono što mi u malim lokalnim zajednicama trebamo čuvati, a vatrogastvo je svakako nešto što trebamo čuvati i razvijati – rekla je Bedeković.

IMG 1221 Custom

Obratio se i saborski zastupnik Josip Đakić te Vatrogasnoj zajednici čestitao 30 godina postojanja.

– Lijepo je vidjeti vas sve okupljene na jubilarnoj obljetnici koja je prikazala vašu snagu, spremnost i opremljenost. Vatrogastvo se prvenstveno osniva kao prevencija u zaštiti i spašavanju života i imovine. Taj humanitarni rad koji vi dragovoljno obnašate sigurno nema cijenu. Od bilo kojih ugroza od požara, poplava, potresa, vatrogasci su ti koji uvijek su prvi i koji svoje zadaće obnašaju temeljito. Vjerujem da je ovih 30 godina pokazalo kako se predanim radom, hrabrošću, entuzijazmom i odlučnošću može spasiti puno života, ali i imovine. Postoji puno prostora za unaprjeđenje i siguran sam da ćete iz godine i godinu biti sve bolji i bolji – rekao je Đakić.

IMG 1223 Custom

Na svečanoj sjednici dodijeljene su spomen plakate Osnivačima Vatrogasne zajednice općine Pitomača: Jakobu Šokcu, Ivanu Šokcu, Marijanu Mađaru, Josipu Nemetu, Marijanu Štukaru, Antunu Jakupecu, Željku Palkoviću i Franji Nemetu, počasnom zapovjedniku koji se kratko obratio prisutnima i prisjetio samih početaka vatrogastva, truda i rada kako bi Vatrogasna zajednica općine Pitomača bila što danas jest.

Također, ispred DVD-a Otrovanec obratio se i Mirko Pavleković, te predsjednica Vatrogasne zajednice općine Špišić Bukovice Marija Komar koja je Vatrogasnoj zajednici općine Pitomača uručila Zlatnu plaketu povodom 30. obljetnice.

Plaketu za izrazit uspjeh na državnim vatrogasnim natjecanjima, a ujedno i na Vatrogasnim olimpijadama u Francuskoj, Austriji i Sloveniji uručena je muškoj A ekipi Bisera DVD-a Turnašica. Brončanu vatrogasnu medalju za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu dodijeljene su Božidaru Ciglencu, Mariju Rengelu, Marijanu Šimuniji, Darku Penzer i Mariju Čajkuliću.

Srebrnu vatrogasnu medalju za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvu dodijeljene su Marijanu Štukaru, Josipu Nemetu, Josipu Oberan, Mariju Vlašiću, Mati Bastaliću, Davidu Tržiću, Josipu Mađaru i Hrvoju Slaviček.

Srebrnu vatrogasnu plemenicu za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama dodijeljene su Liviu Laušu i Željku Živku. Vatrogasno odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice za Posebne zasluge u vatrogastvu dodijeljena je Zdravku Frasu.

IMG 1196 Custom

Priznanje povodom 30 obljetnice Vatrogasne zajednice dodijeljene su članovima Skupštine te dužnosnicima unutar zadnjih deset godina, a to su: Mirko Brlas, Tomislav Fras, Ivan Brlas, Ante Putnik, Marijan Šerepec, Neven Milanović, Dražen Lazar, Ana Ciglenec, Dubravko Trstenjak, Tomislav Lach, Željko Golić, Marko Nemet, Alojz Lach, Mirko Pavleković, Mihael Ingola, Ivan Ladušić Hanzir, Dražen Hrvoić, Alen Hrvoić, Darko Kajzer, Mario Vrbaslija, Marijan Hampovčan, Ivan Gašparić i Marko Đakić.

Zahvalnice povodom 30. obljetnice dodijeljene su Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Limenoj glazbi Pitomača, saborskim zastupnicima Josipu Đakiću i Vesni Bedeković te Barici Mihoković. Spomen plakete dodijeljene su Općini Pitomača, Virovitičko-podravskoj županiji te Vatrogasnoj zajednici Virovitičko-podravske županije. Nakon svečane sjednice, vatrogasci su još jednom pokazali koliko su spremni na bilo kakvu situaciju te je tako održana i vatrogasna vježba na kojoj su sudjelovali operativni članovi, a svi prisutni mogli su vidjeti spašavanje unesrećene osobe iz vozila te gašenje požara na vozilu.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content